Münire Çakır Evin uyardı

Münire Çakır Evin uyardı

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Münire Çakır Evin, özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklarda okul döneminde sıklıkla görülen ve yılın her mevsiminde tekrarlayabilen bitlenme vakalarına dikkat çekti.

Bitlenmenin temizlikle veya sosyal statüyle alakalı olmadığını belirten Dr. Evin, insandan insana geçmesi çok basit olan bitlerle aydınlatıcı bilgiler verdi.

Bit nedir?

Bitler 2-3 mm boyutunda kan emici böceklerdir. Renkleri grimsi beyaz, boyları ise üç milimetre kadardır. Bitlenme yılın her mevsiminde olabilir. Bitler; hastalık taşıyıcısı olmamakla birlikte kaşıntı yaptıkları için sık sık kaşınan yerlerde deriyi tahriş edebilir ve enfeksiyona yol açabilirler. Biti görmek güçtür fakat beyaz sirkeleri göze daha kolay görünür. Sirkeler, saça yapışık dururlar ve görünümleri saç kepeğine çok benzer.

Nasıl bulaşır, kimler risk altında?

Bitler başında yerleşip üreyecek bir kurban ararken ince eleyip sık dokumazlar. Kadın, erkek, şu aile bu aile diye de ayırım yapmazlar. Birinin başından ötekine gezmeye gitmeye, bir de temiz saçlara bayılırlar. Bitlerin bulaşma şekli genellikle saçtan saça geçerek olmaktadır. Bu nedenle erişkinlerden çok okula, anaokuluna ve kreşlere giden çocuklarda görülür. Tarak ve ve saç fırçalarını, bisiklet miğferlerini paylaşmak, hatta başında bit olan bir kimseye yaklaşmak bile bitlenmek için yeterlidir.

Bitlenme Nasıl Belli Olur?

Kişinin başı devamlı kaşınıyorsa; bitten kuşkulanmak yerinde olur. Bitlenen kişinin başını koyup yattığı yastığın üzerinde görülen siyahlı beyazlı tozlar bitlerin dışkısı ve kaşınan deriden dökülen tozlar olabilir. Koyu renk saçlar arasında bitlerin sirkelerini görmek daha kolaydır. Açık renk saçlarda daha zordur. Sirke araması güneş ışığı gibi kuvvetli bir ışığın altında yapılmalıdır. Saçtaki kepekle sirkeleri ayırmak zor olmakla birlikte fırçalanınca saçtan dökülmeyen ve saça yapışık kalan beyaz tozlar sirke olabilir. Sirkeleri bulmanın yollarından biri saçları iyice tarayarak lastik band ve tokayla dörde ayırıp bağlamaktır. Dörde ayırdığınız saçın bir bölümünü elinize alarak parmaklarınızla ve sık ve ince dişli bir tatakla tarayın ve saçta ve saç diplerinde sirke olup olmadığını kontrol edin. Sirkeler genellikle, kulakların üst ve arka tarafındaki saçlar ve kahküller arasında bulunurlar.

Bitlenme Nasıl Tedavi Edilir ?

Eczaneden bit öldürücü bir şampuan satın alın. Bitleri öldürmek için kesinlikle gazyağı veya sinek öldürücü spreyler kullanmayın. Özel şampuanı kullanırken kullanma talimatını dikkatle okuyun. Şampuanı kullandığınız banyonun havalanmasının iyi olması gereklidir. Gebeyseniz bu şampuanı ne kendi saçlarınız için kullanın ne de bu şampuanla bir başkasının başını yıkayın. Şampuanı önce saç diplerine uygulayın sonra da bütün saçları kaplayacak biçimde başa yayın. Dikkat edin: şampuan gözünüze kaçmasın. Başka birisinin başını yıkarken gözlerine bir bez kapattırın. Şampuanlama bittikten sonra saçlarda sirke görebilirsiniz ama, bunlar ölmüş sirke olabilir. Sirkeleri iki tırnağınızın arasında kırmaya çalışın. Patlayarak kırılan sirkeler canlı sirkelerdir. Geri kalan sirkeleri temizlemek için saçları sık ve ince dişli bir tarakla tarayın. Yedi gün sonra saçları bu özel şampuanla tekrar yıkayın. Evde birisi bitlendi mi diğerleri de bitlenebilecegi için herkesin bit temizliğinden geçmesi gerekir. Evdeki bütün tarak ve saç fırçalarını saçlara takılan süsleri, şapkaları, yatak çarşaflarını gecelikleri ve giysileri sıcak suyla yıkayın.

Çocuğunuzun Okuluna/Kreşine Mutlaka Haber Verin !

Çocuğunuz bitlendiyse gittiği okula veya kreşe haber verin ki diğer anne babalar da çocuklarını kontrolden geçirebilsinler. Diğer çocuklarda hala bit varsa sadece sizin çocuğunuzun temizlenmesi yeterli olmayacaktır. Bitlenmeyi önlemek zor olmakla birlikte tehlikeyi azaltmak için çocuklarınıza şapkalarını, taraklarını ve saç firçalarını başkalarıyla paylaşmamayı öğretin. Çocukların saçlarını sık sık kontrol edin. Bite rastlarsanız utanmayı bir kenara koyarak çocuğun gittiği okula haber verin.