Musullu sığınmacılar, hayvanlarını "yok pahasına" satıyor

Musullu sığınmacılar, hayvanlarını "yok pahasına" satıyor

Gökçeli halkı, kendileri için sığınabilecekleri bir yerden önce maişet kaynakları olan hayvanları adına dertleniyor

MUSUL (AA) - ARİF YUSUF - Irak'ta Musul'un terör örgütü DEAŞ'ten kurtarılması operasyonu nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Gökçeli halkı, kendileri için sığınabilecekleri bir yerden önce yolculuk sırasında telef olan hayvanlarından geriye kalanları muhafaza etmeye çabalıyor.

Gökçeli halkı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırı yakınında, yemek ve su bulmakta zorlandıklarından dolayı kamplara götüremedikleri hayvanlarının girişine izin verilmesi için bekliyor. IKYB yetkilileri, Musul'dan gelen sığınmacıların, hayvanlarıyla birlikte girişine ancak bölge ahalisinden birinin kefil olması durumunda izin veriyor.

Binlerce küçük ve büyükbaş hayvanın resmi icraatlar nedeniyle bölgeye girişine izin verilmezse bir zamanlar Gökçeli halkı için medarı iftihar vesilesi olan hayvancılığın, ızdırap kaynağı olacağı ifade ediliyor. Zor durumda kalan hayvan yetiştiricilerinin, IKBY'deki tüccarların uygun gördüğü fiyat karşılığında hayvanlarını yok pahasına sattığı kaydediliyor.

Gökçeli Sacid Hamid (43), hayvanların bölgeye girişini kolaylaştıracak bir kefilin olmaması ve kısıtlı su imkanının, fiyatların iniş ve çıkışındaki temel sebep olduğunu söyleyerek, "IKBY'e girişimize izin vermedikleri için dolaylı şekilde hayvanlarımızı satmaya mecbur kalıyoruz. Bölgeye giremediğimiz ve sığınmacı konumunda olduğumuz için koyunlarımızı yarı fiyatına almaya çalışıyorlar." dedi.

- Öncelikleri hayvanların korunması

Musul'dan yedi kişilik ailesiyle göçen Hamid, kendisi ve ailesi için kentin güneydoğusunda bulunan Hazır Çadır Kampı'na gitmeden önce IKBY'e girmeye çalışacağını olmazsa koyunlarını satmaya çalışacağını ifade etti.

"Bugün koyunlar için su bulabildim ve biraz da yem verebildim. Bu, fiyatı biraz artırdı. Dün akşam ise ölecekler diye korktuğum için koyunları, çok ucuz fiyata satmak, elden çıkarmak, zorunda kaldım." diyen Hamid, Normalde 200 dolar değerinde olan bir koyunu 20 dolara sattığını sözlerine ekledi.

Musul'un doğusundaki Bartella nahiyesi, sığınmacı hayvan sahipleri ile Erbilli tüccarların pazarlığına sahne oluyor.

- Sığınmacılar hayvanlarını "yok pahası"na satıyor

Kendisinin 50, amcasının ise 400 keçisi olduğunu söyleyen Gökçeli Ahmed Aleyvi (29) ise kefil bulamadıkları için hayvanlarını piyasanın çok altındaki fiyata satmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, "Hayvanları, mülteci kamplarına götüremiyoruz. Maişet kaynağımız hayvanları ne besleyebiliyor ne de sulayabiliyoruz. Önümüzde onları satmaktan başka çıkar yol yok." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü DEAŞ'in saldırısı sırasında yaralanan eşinin Erbil'deki bir hastanede tedavi altında olduğunu aktaran Gökçeli sığınmacılarından Hatim Şakir (52), hayvanlarını alarak Bartella nahiyesine geldiğini söyledi.

Şakir, yolda bitkin düşen hayvanların öleceğinden endişe ettiği için yok pahasına sattığını sözlerine ekledi.

Musul'dan kaçan sığınmacılar, kentin 35 kilometre doğusunda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) desteğiyle hükümetin kurduğu ve yaklaşık 8 bin aileyi barındıran Hazır Çadır Kampı ile bunun 5 kilometre kuzeyinde yer alan BM'nin inşa ettiği, yaklaşık 24 bin sığınmacıya ev sahipliği yapan Hasan Şam Kampı'na yöneliyor.

Hazır Çadır Kampı, Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Hasan Şam Kampı ise IKBY'nin denetimi altında olduğu kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı