Musul'un batı yakasından sivillerin tahliyesi devam ediyor
Sığınmacıların kamplara sevk edilmesinden sorumlu Tümgeneral Ali: - "Kent merkezi ve çevrede son 24 saatte 5 bin kişiden oluşan 900 aile kamplara sevk edildi"- Irak ordusunda görevli Albay Murteza Şemeri: - "DEAŞ'ın keskin nişancıları kaçan sivilleri hede
MUSUL (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezinin batı yakasında mahsur kalan sivillerden 5 bini güvenli bölgelere nakledildi.
Musul'un batı yakasının geri alınması için başlatılan askeri operasyon 10'uncu gününe girerken, kurtarılan bölgelerdeki siviller de kısa süre önce kurulan sığınmacı kamplarına sevk ediliyor.
Kentin en önemli bağlantı yolu konumundaki Musul-Bağdat karayolunun, DEAŞ'ın kazdığı hendeklerden dolayı kapalı. Bu yüzden Irak güvenlik güçleri tarafından kurtarılan siviller, önce askeri araçlara daha sonra kamplara sevk edilmek için hükümet tarafından temin edilen otobüslere bindiriliyor.
Musul'un güneyindeki Hammam el-Alil kasabasında Birleşmiş Milletler tarafından 10'a yakın sığınmacı kampı kurulmuş vaziyette. Her gün binlerce Musullu göçmen, yüksek güvenlik tedbirleri altında otobüslerle kamplara getiriliyor.
Sığınmacıların kamplara sevk edilmesinden sorumlu Tümgeneral Hasan Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kent merkezi ve çevre bölgelerden son 24 saatte 5 bin kişiden oluşan 900 aile kamplara sevk edildi" ifadesini kullandı.
Ali, Musul'un batı yakasından ve çevre bölgelerden alınan sivillerin önce güvenlik soruşturmasından geçirildiğini, daha sonra gerekli ihtiyaçları karşılanarak kendilerine çadır verildiğini aktardı.
- "Kaçan sivilleri keskin nişancılar hedef alıyor"
Güvenli bölgelere sevk edilecek sivillerin durumuyla ilgilenen Irak ordusunda görevli Albay Murteza Salim Şemeri, evlerinden kaçmaya çalışan sivillerin örgüt tarafından vurulduğunu söyledi.
Şemeri, "DEAŞ'ın keskin nişancıları kaçan sivilleri hedef alıyor." diye konuştu.
Kentte mahsur kalan sivillerin ekim ayından bu yana sadece önceden depoladıkları gıdaları tükettiklerini aktaran Şemeri, "Durumları çok kötü. Özellikle çocukların yolda yürüyecek hali yok" dedi.
Kentin Tel Ruman Mahallesi'nden kaçan Mustafa Muhammed, DEAŞ'ın esaretindeki son iki buçuk yılını şu şekilde anlattı:
"İnsanların durumu çok kötü. Yiyecek bir lokma ekmekleri yok. İçecek temiz su çok az. Bedeli ölüm olsa dahi insanlar kaçıp kurtulmak istiyor. 1 kilogram şekerin fiyatı 12 dolara ulaştı. Musul'u kurtarma operasyonu başladığından bu yana da evlerimizden çıkamıyorduk. Güvenlik güçlerinin gelmesinin ardından fırsatını bulup tek başıma kaçtım. Ölüm korkusundan dolayı çocuklarımı yanıma alamadım."
Kentin Şuheda Mahallesi'nden gelen ve kucağındaki hasta çocuğunu yatıştırmaya çalışan Hamid Ahmed Muhammed de "Biz kurtarılmadık ancak kendi imkanlarımızla kaçtık. DEAŞ'ın durumunun zayıfladığını fark ettik." dedi.
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 19 Şubat'ta Musul'un batı yakasının DEAŞ'tan geri alınması için askeri operasyonun başladığını duyurmuştu.
Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim'den bu yana 235 bin sivilin yerinden olduğunu bildirmişti.
AA
Kaynak: