Muz üreticilerine nematodla mücadele eğitimi

Muz üreticilerine nematodla mücadele eğitimi

Önemli muz üretim merkezlerinden Mersin'de, üreticilere ve ziraat mühendislerine, ağaçların kökünde bulunan nematod adlı bitki parazitine karşı daha az zirai ilaç kullanılarak nasıl mücadele edileceği anlatıldı- Eğitmen Dr. Özarslandan: "Nematodlara yakal

MERSİN (AA) - Türkiye'nin muz ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Mersin'de, üreticilere ve ziraat mühendislerine, ağaçların kökünde bulunan nematod adlı bitki parazitine karşı daha az zirai ilaç kullanılarak mücadele yöntemi anlatıldı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen "Akdeniz Bölgesi muz alanlarında önemli bitki paraziti olan nematodların yaygınlığı, popülasyon dalgalanması ve zarar durumlarının belirlenmesi" adlı proje kapsamında Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleştirilen eğitime çok sayıda üretici ile ziraat mühendisi katıldı.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nden nematod hastalıkları uzmanı Dr. Adem Özarslandan, eğitimde yaptığı konuşmada, nematodlardan kaynaklı muzdaki besin eksikliği, sarılık hastalığı, gövdede incelme, yaprak sayısında azalma gibi olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacıyla çeşitli kurumlarla ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Özarslandan, bu hastalıkla mücadelede artık geleneksel yöntemlerden farklı teknikler uyguladıklarını vurgulayarak, "Bu sefer daha az zirai ilaç kullanılarak diğer olumsuzlukların da önüne geçilmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor." dedi.

Nematodların muz bitkisinin kök ve dokularına saldırarak bitkinin kök fonksiyonlarını bozduğunu, su ve besin alımını engellemesinden dolayı da verim kaybına neden olduğunu anlatan Özarslandan, şunları kaydetti:

"Nematodlara yakalanan bitkinin verim kaybı yüzde 70'leri buluyor. Bu çalışma sayesinde ülkemizde daha kaliteli ve daha fazla muz üretilecek, çiftçilerimizin girdi maliyeti azalacak ve karı artacak. Ülke ekonomisine ve çiftçinin ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağı gibi yüzde 70 civarındaki ürün kaybı da ortadan kalkacak. Bu çalışmayla muzun en büyük düşmanı olan nematodları ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Çalışma kapsamında Hatay ile Anamur arasındaki alanda nematodlara karşı mücadele ediliyor. Zararlıya karşı mücadelede bu çalışma sayesinde kullanılan ilaç miktarı beşte bire indirilmiş olacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı