Mustafa Yiğit
N. Hoca Şenlikleri’ne hoş geldiniz!
Bu hafta Akşehir şenliğe çıkıyor.
47.si düzenlenecek Nasrettin Hoca Şenlikleri’nin programı belli olmuş ve sıcağı sıcağına mail adresime düşmüş. Akşehir Belediye’sinin cefakârlarından biri olan İlhan kardeşimiz söz verdiği gibi program netleşir netleşmez bize gerekli teferruatlı bilgiyi göndermiş. Akşehir için elimizden gelen yapacağız diyen belediye reisimizle birlikte çok güzel işler çıkarıyorlar, umarım ki daha da muvaffak olurlar. Biz de onlara buradan şimdiden şenlikler için teşekkürlerimizi sunuyor ve Akşehir sevdalıları olarak her daim yanlarında olacağımız sözünü veriyoruz.
Gelelim programa...
Programa bakıyorum; Akşehir Belediyesi bu yıl her zamankinden daha çok çalışmış. Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu bu yıl işi sıkı tutmuş. Programdan anlaşılan o ki tesadüflere, kötü sürprizlere yer yok bu yıl ki şenlikte. Başkan ve ekibi derli toplu bir program yapmış. Haberiniz olsun, pek çok şöhretli ismi de Akşehir’e davet etmiş.
Bu isimleri saymadan önce bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Şenlik günleri 5-10 Temmuz olarak bilinir, ama 4 Temmuz belki de Şenliğin en anlamlı günüdür. O yüzden Akşehir’e gelecek dostlar 4 Temmuz’da yerlerini alsınlar. Çünkü o gün dellal, Akşehir meydanlarını dolaşmaya başlar ve Akşehir halkını Nasrettin Hoca şenliklere davet eder. Bu davete her Akşehirli icabet etmek zorundadır. Nasrettin Hoca’nın torunu olmak şerefine nail olmak herkese nasip olmaz. Bütün Akşehir halkı da bu bilince sahiptir.
Nasrettin Hoca Vietnam ve Gana’da
Nasrettin Hoca’nın torunu olmanın ne kadar mühim bir şey olduğunu küçük bir anektodla anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde bir İngiliz’le sohbet ediyoruz. Adı Dugle, Ankara’da bir eğitim kurumunda görevli. Sohbettin ilerleyen vakitlerinde kendisine Akşehir’li olduğumu söylüyorum. O da hiç tereddütsüz “ orayı biliyorum Nasrettin Hoca’nın şehri değil mi?” diyor. Şaşırıyorum. O devam ediyor “Ben Vietnam’dayken onun hikâyelerinin olduğu kitaplar gördüm ve hemen hemen hepsini de okudum!”
Dostlar biliyorum ki sizler de çok şaşırdınız. Vietnam’da savaşın ortasında Nasrettin Hoca’yla karşılaşıyoruz. Bu kadar da olmaz diyeceksiniz, ama Nasrettin Hoca dünyanın pek çok yerinde biliniyor. Çünkü O nüktedanların sultanıdır. Hatta size daha da ilginç gelecek bir şey söyleyeyim, siz hiç zenci Nasrettin gördünüz mü? Muhtemelen hayır diyeceksiniz. Ancak benim Ganalı bir dostum var ve adı Nasrettin. Ve adını annesi babası Hoca’dan esinlenerek koymuş. Evet Nasrettin hoca ile ilgili anlatacağım pek çok anektod var ve şimdi bunları buraya yazmaya kalksam, şenliklere yer kalmayacak biliyorum. Tamam, tamam, hepiniz merak içindesiniz, bu yılki şenliklerin içeriğini merak ediyorsunuz. Şenliklerde neler göreceğiz, şimdi saymaya başlıyorum.
1. Gün: Nasreddin Hoca’yı Şenliğe Çağrı yapılıyor. Temsili Nasrettin Hoca’da Kadir Çöpdemir. Sanırım geçen yılda Nasrettin Hoca’yı Kadir Çöpdemir canlandırmıştı. Daha öneki senelerde, kimler Nasrettin Hoca olmamıştı ki, Erol Günaydın, Ferhan Şensoy, Münir Özkul… Türk tiyatrosunun gülmece ustaları Nasrettin Hoca’nın torunları olarak her yıl onu canlandırmanın mutluluğunu da taşıyorlardır sanrım.
Daha sonra Nasrettin Hoca ve Eşinin buluşması. Dünyanın en uyumlu çifti 5 Temmuz’da Akşehir’de buluşuyor. Yüzyılın aşkı da diyebilirsiniz, buradan Can Dündar’a duyrulur. O “yüzyılın aşkların” belgesel serisine bu buluşmayı da ekleyebilir.
Ve “ Ya tutarsa” diyen Hoca’nın Akşehir Gölü’ne maya çalışı. Akşamın serinliğinde herkes ellerindeki kâselerle göle yoğurt çalmaya gelsin diyor Hoca.
“Ya tutarsa” ümitlerini yitirmeyen insanları anlatır. Hoca’da onlardan biridir ve hangi durumda olursak olalım umutlarımızı yitirmemeliyiz der. Söz Hocam ümitlerimizi yitirmeyeceğiz!
Aynı gün eski dostlarla buluşturuyor şenlik bizi. Banu, Ercan Turgut, Nur Yoldaş. 70’li yılların sonu 80’li yıllar. Siyah beyaz bir nostalji için bu konser kaçmaz.
2. Gün: Çocuk Tiyatrosu Semaver Kumpanya’nın sunduğu “Nasrettin Hoca” tiyatrosu çocukları bekliyor.
Son zamanlarda çok ihtiyacımız var ona. “Barış İçin Sinema”, 60 Yönetmenden 1Dk.’lık 60 Kısa Film. Barışa dikkat kesileceğimiz 60 dakika.
Bu arada Kutsi severlerde bugün dilerlerse müzik ziyafetine iştirak edebilirler. Akşehir’in başka bir güzel mekanında Kutsi sizlerle buluşuyor.
Tabii ki Nasrettin Hoca anılırken Karagöz ve Hacıvat’sız olmaz diye düşünmüş festival komitesi ve festival’e Hacıvat Karagöz adlı tüm zamanların en iyi ikilisini de davet etmiş, bu ikili de tiyatroda sizleri bekliyor olacaklar…
Evet daha ikinci günde ne çok şey saydık değil mi?
Dahası mı? Gidip göreceksiniz, görenler görmeyenlere anlatacak.
Haydi Şenlik Başlıyor!