"Nabızsızlık" Japon ve Türk kadınlarını vuruyor

"Nabızsızlık" Japon ve Türk kadınlarını vuruyor

İki kol arasında kan basıncının farklı olmasıyla ortaya çıkan ve nadir hastalıklar arasında yer alan "Nabızsızlık" olarak bilinen "Takayasu Arteriti", en çok Japonya'da ve Türkiye'de görülüyor

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - İki kol arasında kan basıncının farklı olmasıyla ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen, nadir hastalıklardan "Nabızsızlık" olarak bilinen "Takayasu Arteriti" hastalığı, en çok Japonya'da ve Türkiye'de, özellikle de kadınlarda görülüyor.

AA muhabirine açıklama yapan Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, çok fazla bilinmeyen "Takayasu Arteriti"nin kalpten çıkan ana damar ve dallarının iltihaplanması ile ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın başlangıcında ateş, halsizlik, kilo kaybı ile kendini gösterdiğini ve damar iltihaplanmasına bağlı olarak ilerleyen dönemlerde boyun bölgesinde ağrı yakınmasına yol açtığını ifade eden Ertenli, hastalığın erken dönemde tedavi edilmediğinde kronik iltihaplanmanın damarda daralma veya genişlemeye (anevrizma) neden olabileceğini belirtti.

Bu hastaların nabızlarının azaldığını ve tutulan bölgede tansiyonlarının alınamadığını ya da düşük alınabildiğini vurgulayan Ertenli, "Hastalık aynı zamanda 'Nabızsızlık Hastalığı' olarak da bilinir. Hastalık daha çok bayanlarda görülür ve hastalık görülme yaşı 20-30'lu yaşlardır" dedi. Ertenli, hastalığın iki kol arasında kan basıncının farklı olmasıyla karakterize olduğuna işaret ederek, "Örneğin sağ koldan ölçüm yapıldığında 120, sol koldan ölçüm yapıldığında 90 çıkıyorsa, sol tarafa az kan gittiğinin göstergesidir" diye konuştu.

Bu hastalıkta farklı klinik bulgular gelişebildiğini anlatan Ertenli, hastalarda baş dönmesi, gözlerde geçici görme kaybı olabileceği gibi, genç yaşta beyin veya kalp dokusunda beslenme bozukluğunun görülebildiğini ve yüksek tansiyon saptanabildiğini bildirdi.

Ertenli, kişilerin her zaman iki kol kan basıncına baktırması ve böylesi bir farklılık halinde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini vurguladı. 

-Nadir görülüyor

Takayasu Arteriti'nin nadir görülen bir hastalık olduğunu, ancak Türkiye'de görülme sıklığının yüksek olduğunu ifade eden Ertenli, "Japonya ve bizim ülkemizde sık görülen ve daha çok kadınları etkileyen bir hastalık. Hastalık ABD ve Avrupa ülkelerinde milyonda 1-2 görülürken, Türkiye ve Japonya'da yüz binde 3 görülüyor. Kadınlarda daha sık görülüyor olması ise genetik özelliklerinden kaynaklanıyor" dedi. 

"Türkiye, Takayasu Arteriti'nin seyrinin tanımlanmasında dünya literatüründe öncülük etmektedir ve dünyanın en büyük serilerinden biri Türk serisidir" diyen Ertenli, şunları kaydetti: 

"Türkiye genelinde 15 üniversite Romatoloji Kliniğin katılımı ile Türk Takayasu Arteriti serisi yayınlanmıştır. Bu çalışmada, ortalama hastalık yaşı 40.1 yıl olup, daha çok kadınlarda görülmektedir. Bu çalışmamızda hastaların yüzde 66'sında ateş, halsizlik gibi bulgular saptanırken, hastaların yüzde 88'inde nabız alınamamakta veya azalmış saptanmıştır. Damar daralmasının bir göstergesi olan fizik muayene bulgusu üfürümdür ve bu hastaların yüzde 77'sinde saptanmıştır.

Kol ve bacaklarda iş yapımı sonrası ağrı ve dinlenme ihtiyacı klodikasyo olarak tanımlanır ve bu hasta grubunda hastaların yüzde 48'inde bu şikayet bulunmaktadır. Yüksek tansiyon oranı yüzde 43'tür. Hastaların yüzde 18'inde beyin kanlanmasında bozulma sonrasında inme görülmüştür."

Ertenli, hastalığın ana tedavisinin yüksek dozda verilen kortizol ve bağışıklık hücrelerinin çalışmasını düzenleyen tedavi olduğunu sözlerine ekledi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı