NASA: Güneş'in faaliyetleri olağandışı yavaşladı
ABD’li gök bilimciler, Güneş’in faaliyetlerinde olağandışı bir yavaşlama tespit ettiklerini ve bu durumun on yıllarca sürebileceğini açıkladı. Uzmanlar bu gelişmelerin dünyayı bekleyen olası bir tehdide işaret edebileceğini belirtti
ABD’li gök bilimcileri harekete geçiren gelişme, Güneş’in faaliyetlerini izlemeye yarayan Güneş lekelerinin azalması oldu.
Güneş lekeleri, güçlü manyetik kuvvetler ısı yayılımını engellediği için Güneş’in iç bölgesindeki ısıdan mahrum kalan ve ancak yoğun manyetik etkinliğin bulunduğu bölgelere deniyor. Güneş döngüsü denilen 11 yıllık periyotlarda kara lekelerin sayılarında ve büyüklüklerinde değişiklikler yaşanıyor.
Ancak, ABD’li bilim insanlarının Güneş’in iç kısmı, yüzeyi ve atmosferi üzerinde yaptığı üç bağımsız araştırma, Dünya’nın ve insanlığın geleceği hakkında korkutucu bir olasılığı ortaya çıkardı. Gök bilimciler, “Güneş’te olağandışı gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, 2020 yılında gerçekleşmesi beklenen bir sonraki Güneş döngüsünün olması gerekenden daha genç yaşanabileceği" uyarısında bulundu.
Bu durum kısaca, Güneş’in belirsiz bir süre için “kış uykusuna yatması” anlamına geliyor. Bu "kış uykusu" yeni bir buzul çağının başlamasına neden olabilir. Tarihe “Maunder Minimum” olarak geçen benzer bir olayda, 1645 ve 1715 yılları arasında bir nevi “Mini Buz Çağı” yaşanmış ve Avrupa’daki su kanalları buz kesmiş, Alplerdeki buzullar, dağ yamaçlarındaki köylere kadar uzanmıştı.
Bilim insanları, Güneş’teki manyetik faaliyetleri takip etmek için, bazıları Dünya’dan büyük olan Güneş lekelerine başvuruyor. 17’nci yüzyılda yaşamış olan gök bilimciler Galileo Galilei ve Giovanni Cassini, Güneş lekelerindeki değişimleri gözlemleyerek Maunder Minimum döneminde yaşanan faaliyet düşüklüğünü tespit etmişti.
GÜNEŞ LEKELERİ OLUŞMAYABİLİR
Bilim insanları 19’uncu yüzyılda Güneş lekelerinin her 11 yılda bir sayı ve büyüklük açısından değişim gösterdiğini tespit etti. Güneş lekelerinin değişimlerinin takip edilmeye başlandığı tarihten itibaren bakıldığında, bugün 24’üncü Güneş döngüsü içinde yer alıyoruz.
Güneş’in 2013'te maksimum faaliyet göstereceğini tahmin ediyordu. Ancak, Arizona eyaletindeki McMath-Pierce Teleskopu'yla yapılan ve 13 yıl süren gözlemler, Güneş lekelerinin giderek güç yitirdiğini ve Güneş’in manyetik alanının 25’inci Güneş döngüsü içinde yeterince leke üretmeyebileceğini ortaya koydu. Teleskopun bulunduğu Kitt-Penn Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, “kara lekelerin giderek aydınlandığını, dolayısıyla içinde bulunduğumuz güneş döngüsünün bir öncekinin yarısı kadar güçlü olduğunun anlaşıldığını” ifade etti.
Daha da kötüsü, 25’inci Güneş döngüsünde hiç Güneş lekesi olmayabilir.