Naylon çorabı Türk kadını ile tanıştıran adam

Naylon çorabı Türk kadını ile tanıştıran adam

10 makineyle kurduğu kadın çorabı üreten şirketini dünya devine dönüştüren Moiz Kariyo 92 yaşında öldü

Türk kadınını naylon çorapla tanıştıran isimlerden biri olan Penti Çorap'ın kurucularından Moiz Kariyo önceki gün 92 yaşında hayata gözlerini yumdu. 10 makineyle üretime başlayıp bugün ünü dünyaya yayılmış, şirketini krizlere rağmen hep ileri götürebilmeyi başaran Moiz'in ticari zekasını 'büyük bir stratejistti' diyerek açıklayan yeğeni ve Penti Çorap Yönetim kurulu Başkanı Sami Kariyo "Önemli bir nesli kaybettik" dedi.

TÜRK KADININI NAYLON ÇORAPLA TANIŞTIRDI

Türk çorap sanayiine büyük katkısı olan Moiz Kariyo 1950'li yıllarda çorap alım satımıyla uğraşıyordu. Doktor olan kardeşi Yasef Kariyo'yu da ticaretle uğraşmaya ikna eden Kariyo'nun hedefleri 1952'de değişti. Pahalı ipek çoraba alternatif daha ince ve daha ucuz olan naylon çorap Türkiye piyasasına girince bir anda kadınların yeni çılgınlığı haline gelmişti. Moiz, kadınların bu ilgisini görünce çorap üretimi yapmaya karar verdi ve 1952'de İstanbul'da 10 koton makinesi ve üç naylon çorap makinesiyle üretime başladı. Markanın adını ise naylon çorabı en çok kullanan kesime ithafen 'Öğretmen' çorap koyan Moiz sayesinde naylon çorabın bir diğer adı da 'öğretmen çorabı'na dönüşüverdi. Şirketi 1990'lara kadar kardeşi ve yeğeni ile birlikte yöneten Moiz Kariyo daha sonra emekli olarak yerini yeğeni Sami Kariyo'ya devretti. "Ben de babam gibi tıp eğitimi aldım ama amcam beni şirkette çalışmam için saatlerce konuşup ikna etmişti. Ondan çok şey öğrendim" diyen Sami Kariyo "Bugün okullarda strateji öğreniyoruz ama o, yıllar önce uzun dönem plan yapıp onu hayata geçirmeyi bilen biriydi. Müthiş bir stratejistti" dedi.

EN GÜZEL LAFI: BU İŞİ HALLETMEK İÇİN EİNSTEİN OLMAK GEREKMEZ

Amcasından öğrendiği en önemli üç şeyin 'uzun dönem planlama yapmak, bir işte sebat etmek ve sosyal ilişkilerden hiç vazgeçmemek' olduğunu anlatan Kariyo "En güzel lafı 'Bu işi halletmek için Einstein olmak gerekmez'di. Kendine güvenirdi" dedi. Hiç çocuğu olmayan Moiz Kariyo'nun eşinin Alzheimer hastası olduğu için durumun farkında olmadığını dile getiren Sami Kariyo "Ölümünden birkaç ay öncesine kadar hayat doluydu. 92 yaşına rağmen Nişantaşı'nda bir kafeye giderdik ve oradaki tüm garsonlarla tanışıp ahbap olmuştu. Hayatı boyunca insanlarla yakın ilişkiler kurmayı sürdüren ve buna çok önem veren biriydi" dedi. Moiz Kariyo'nun cenazesi dün Arnavutköy Musevi Mezarlığı'ndaki törenin ardından toprağa verildi.

 

kaynak:sabah