"Okul çocuğu her gün aynı saatte kalkmalı"

"Okul çocuğu her gün aynı saatte kalkmalı"

Prof. Dr. Özgen: "Okula başlayacak çocukların sağlıklı bir uyku düzeni için sabah mutlaka erken ancak uykusunu almış şekilde yataktan kalkmasını sağlamak gerekir"

TEKİRDAĞ (AA) - Türk Uyku Tıbbi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen, "Okula başlayacak çocukların sağlıklı bir uyku düzeni için sabah mutlaka erken ancak uykusunu almış şekilde yataktan kalkmasını sağlamak gerekir" dedi. 

Özgen, yaptığı yazılı açıklamada, çocukların okul başarısında uykunun, önemli bir role sahip olduğunu belirterek, çocuk veya erişkin herkesin hayatı boyunca kazanması gereken en önemli alışkanlığın her sabah aynı saatte ve erken kalkmak olması gerektiğini kaydetti. 

Özgen, herkesin uyku uyanıklık düzenini sağlayan en önemli unsurun, hep aynı saatte kalkmak olduğunu belirterek, aynı saatte yatmaktan ziyade sabah hep aynı saatte erken kalkmanın büyük önem taşıdığını aktardı. 

Okula başlayacak çocukların sağlıklı bir uyku düzeni için sabah mutlaka erken ancak uykusunu almış şekilde yataktan kalkmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Özgen, şunları kaydetti: 

"Çocukların tatilde bozulan uyku düzenini bir hafta hatta 15 gün önceden tekrar düzenlemek, sabah kalkış saatlerini sabitlemek gerekir. Uyku hijyeninin olmazsa olmaz kuralı vaktinde yatıp kalkmaktır. Yaz tatilinde bazı çocuklarda bu ritm kaydığı, geç yatıp öğlen kalktıkları için okula başlangıç öncesinde uyku düzeni yavaş yavaş, kademeli olarak eski haline döndürülmelidir. Tatilin son haftasında çocuğun okula gideceği saate göre kalkması sağlanabilir."

Bilgisayar oyunları uykuyu aksattığını ve okul çocuklarında ideal gece uyku süresinin ortalama 8 saat olduğunu ifade eden Özgen, bilgisayar kullanımının gece uykusunu kısaltan ve aksatan en önemli faktör olduğunu kaydetti. 

Zinde şekilde kalkıyorsa ve bellek sorunları, uyku hali yoksa çocuğun gece uykusunu az uyumasında bir sakınca olmadığını ifade eden Özgen, şöyle devam etti:

"Ama genelde çocuklar gece yatmadan önce bilgisayar kullanıyor. Hatta tablet bilgisayarla yatağa giren çocuklar var. Çalışmalar gösteriyor ki bu tür aktiviteler hem uyku süresini kısaltıp uykudan çalıyor, daha da önemlisi strateji oyunları gibi sinir sistemini uyaran oyunlar sempatik aktivizmi artırarak uykuyu kaçırıyor, uykuya geçişi zorlaştırıyor, uyku kalitesini bozuyor. Bu nedenle planlanan uyku saatinden  yaklaşık 1 saat kadar önce bilgisayar oyunlarının bırakılması gerekiyor."

”-İyi öğrenmenin şartı iyi uyku-"

Öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi ve hafızaya kaydedilmesi için mutlaka kaliteli uykuya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bir şeyleri öğrendik ama uykusuz kaldık diyelim. Hafızamız o bilgileri  kaydetmiyor. Uykusunu almayan öğrencide dikkat ve konsantrasyon sorunları görülüyor, sorulan sorulara cevap veremiyor. Asıl olan gece uykusudur. Ebeveynlerin en önemli yapması gereken şey bunu sağlamaktır.”

Çalışan annenin çocuğunun  uykuya direndiğini anlatan Özgen, çocuklarda geç uyumanın en önemli nedenlerinden birinin uzun çalışma saatleri nedeniyle çocuğuyla yeterli vakit geçiremeyen ebeveynler olduğunu ifade etti. 

Özgen, çocuğun gün boyu annesinin babasının işten gelmesini beklediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Anne ve babası eve gittikten sonra yemek yemenin ardından çocuğun yatmasını bekliyor. Anne işlerini halledip, dinlenmek, kendine vakit ayırmak, çocuk ise oyun oynamak istiyor. Anne baba ise çocuktan uyumasını bekliyor. Bu çekişme uyarılmaya ve uykuya geçmenin gecikmesine yol açıyor."

Özgen, çocuğun uykuya geçişini kolaylaştırmak için, çocukla kavga edip çekişmeden ona yardımcı olmaya çalışmak gerektiğini vurgulayarak, inatlaşmanın, stres hormonlarının salgılanmasına ve çocuğun uyarılmasına yol açarak uyumasına engel olduğunu ifade etti. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı