Onkoloji Hastanesi açılmalıdır

Onkoloji Hastanesi bir an önce açılmalıdır

 

Kanser hastaları belki de en fazla bakım ve özene ihtiyacı olan hastalardır. Kanser, uzun süre tedaviyi gerektiren, sürekli takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Kanser teşhisi konmuş hastalar için uzun ve sabırlı bir süreç başlar.

Kanser hastaları her hastanede tedavi olmazlar. Onlar için özel şartları sağlanmış tesisler gerekmektedir. Kanser ilaçları, neredeyse tamamı yurtdışı kaynaklı ilaçlardandır. Fiyatları oldukça pahalı olan bu ilaçlar bazen erkenden tükenmekte, hastaların ilaca ulaşmaları zorlaşmaktadır.

Dün Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Onkoloji Bilim Dalı Başkanı’nı bir vesile ile ziyaret ettik. Ziyaretimiz esnasında bölümün hocası ile birlikte kliniği gezdik. Fevkalade iyi şartlar hazırlanmış bir klinik bulduk. Ancak yatak sayısını sorduğumda biraz duraksadım. Koskoca Konya’da kanser hastalarımıza sadece 21 yatakla hizmet verilmeye çalışılıyor.

Konya, bilindiği gibi toplam nüfusu yaklaşık 2,5 milyona varan bir şehrimizdir. Buna Karaman ve Aksaray hatta Isparta’yı da katarsanız, bölgede çok önemli yere sahip bir şehirdir. Bu kadar nüfusa hitap eden Konya’da kanser hastalarına tahsis edilen 21 yatak oldukça yetersizdir. Kanserli hastalarımız şimdiye kadar hep Ankara’da tedavi olmaktaydı. Ancak geçtiğimiz yıl açılan Onkoloji kliniği ile birçok hasta buraya müracaat ediyormuş. Dr. Cem Beyin anlattığına göre, şu anda takip ettikleri hasta sayısı iki bini aşmış. Bu çok önemli bir rakamdır. Demek ki, artık Konyalı hastalarımızın büyük bir bölümü, artık başka illere gitmek yerine Konya’yı tercih ediyor. Ancak yatak sayısının bir an önce artırılması gerekmektedir.

Hepimiz biliyoruz ki, Selçuklu ilçemizde Onkoloji Hastanesi’nin inşaatı yıllarca devam ediyor. Kısa vadede de bitirilecek gibi görünmüyor. Konya gibi büyük bir ilin Onkoloji Hastanesi’nin bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Kısa vadede ise Tıp Fakültesi’nin Onkoloji Kliniği’nin yatak sayısının artırılarak, teknolojik imkânlarının artırılması gerekmektedir. Bu noktada Konyalı hayırsever işadamlarımıza büyük görevler düşüyor. Biz biliyoruz ki varlıklı işadamlarımız 2005 yılında eğitime büyük katkı yapacak okullar inşa ettirdiler. Memleketimizin okul açığının kapanmasına yardımcı oldular. Şimdi sıra sağlık alanında yapılacak hayırlı hizmetlerdedir. Zira sağlık ve eğitim, bir toplumun gelişmişliğinin en önemli göstergeleridir.

Zengin işadamlarımızın, hastane ve klinikler için yapacakları yatırımlar, Konya’mızın bu konudaki açıklarını kapatacaktır. Bu bakımdan kanser hastanesinin bir an önce bitirilerek hizmete girmesi, vatandaşlarımızın Ankara’da İstanbul’da şifa araması yerine Konya’da tedavi olabilmesinin sağlanması bakımından önemlidir.

Kanser tedavisinin başarılı olabilmesi için çağın imkânları ölçüsünde donanıma sahip tedavi birimlerine ihtiyaç vardır. Sayıları her geçen gün artan hastalara daha rahat hizmetin verilebilmesi için bu alanda yatırımlara ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak Konya’da hastalarımıza daha iyi imkânları sunabilmek için, elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.