Operasyonların devam ettiği Musul'da "su sıkıntısı"
Musul halkı, yaşadığı su sıkıntısı nedeniyle sağlıksız olduğu belirtilen Dicle Nehri'nin suyunu kullanmak zorunda kalıyor - Yoğun bombalı saldırıların, alt yapıda ciddi hasara yol açtığı kentin pek çok bölgesinde yaklaşık iki haftadır suların kesik olduğu
MUSUL (AA) - ARİF YUSUF/AHMED KASIM - Irak'ta Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu devam ederken, kentte su sıkıntısı yaşayan halkın, aşırı kirli ve sağlıksız olmasına rağmen ihtiyacını Dicle Nehri'nden karşılamaya çalıştığı belirtiliyor.
İki buçuk yıldır DEAŞ'ın kontrolü altında kalan, halihazırda kapsamlı bir askeri operasyona sahne olan Musul'da halk, yaşam için gerekli temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda sıkıntı yaşıyor. Yoğun bombalı saldırıların, alt yapıda ciddi hasara yol açtığı kentin pek çok bölgesinde yaklaşık iki haftadır suların kesik olduğu ifade ediliyor.
Ninova Su İşleri Müdürlüğünde görevli mühendis Muhammed en-Naimi, su pompalama sistemlerinin, elektrik kesintileri ve jeneratörlerin çalışmaması nedeniyle çalıştırılamadığını belirterek, "Su pompalama sistemlerinin mevcut şartlar altında çalışmasının zor olduğu göz önüne alınırsa kentteki su sıkıntısının artacağına ilişkin tehlike çanları çalıyor." dedi.
Musul halkının, su sıkıntısını kendi imkanları dahilinde çözmeye çalıştığını söyleyen bölge sakinlerinden Ahmed Sellam, ailesinin 9 kişiden oluştuğu ve iki haftalık su kesintisinin ardından evdeki su stoklarının tükendiğini aktardı.
Sellam, su için her gün bir kilometre yürüyerek Dicle Nehri'ne gittiğini, el arabasıyla eve taşıdığı suyu zaruri ihtiyaçlarda kullandığını anlattı.
- Dicle Nehri'nin suyu sağlıksız
Uzmanlar, Dicle Nehri'nin yüzde 80,34 oranında kirli olduğu, sterilizasyona tabi tutulmadan kullanılmaması gerektiğine işaret ediyor.
Musullu doktor Ziyad el-Ani, halkın nehir suyunu kullanmasının sağlık alanında yaşanacak bir felakete ve korkunç sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, "Halkın nehir suyunu kaynatmadan kullanmaması ya da suyun ilaçlanması gerekiyor." dedi.
Ani, hükümet yetkililerini, sivillerin sağlığının muhafaza edilmesi ve olası zararların önüne geçilmesi konusunda uyararak, bu konuda gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.
Halkın, ABD'nin işgali sırasında uzun süre su ve elektrikten mahrum kaldığı için sağlıksız olmasına rağmen su ihtiyacını Dicle Nehri'nden karşıladığı ifade ediliyor.
- Bölgede kalan sivillerin korunması
Musullu aktivist Yahya Şemun, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu birliklerini, hükümet yetkililerini ve uluslararası koalisyon güçlerini, "sivillerin hayatını korumaya, kentteki çatışmaların tehlikelerinden muhafaza etmeye, insani yardım malzemesi taşıyan konvoylar ile yakıt tankerlerinin bölgeye girişine izin vermeye" çağırdı.
Kent sakinlerinden bir kısmının kampların yeterli kapasiteye sahip olmaması, yakın köylerin sığınmacı kabul etmemesi, yaşam şartlarının pahalı olması, DEAŞ'ın ulaşım yollarının bir kısmını kapamış olması gibi öne çıkan şartlar nedeniyle bölgeden ayrılamadığını söyleyen Şemun, çatışmanın tüm taraflarının sivilleri gözetmesi ve halkın tüm hesapların dışında bırakılması gerektiğini vurguladı.
- Musul operasyonunun geleceği
Gözlemci Yunus Zenun Bekr de özellikle Donald Trump'ın ABD'nin yeni başkanı olarak seçilmesi göz önüne alındığında Musul'daki çatışmaların yakın zamanda sonlanacağı konusunda endişeli olduğunu dile getirerek, "Musul'daki durum öncelikle siyasi uzlaşılarla bağlantılı. Çatışmaları sonlandıracak ve DEAŞ'ı sona erdirecek askeri durumlar ikinci aşamada kalıyor." diye konuştu.
"Mafya" tarzında örgütlenen DEAŞ'ın ekonomik sıkıntı nedeniyle Musul operasyonuna hazırlıksız yakalandığını belirterek, "Örgüt daha önce petrol gelirlerinden besleniyordu. Petrol fiyatlarının gerilemesinden sonra gerekli ürünleri petrolle takas etmeye başladı. Hükümet güçlerinin bu fırsatı değerlendirmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Kaynak: