Ortadoğu'daki krizi fırsata çevirdiler

Ortadoğu'daki krizi fırsata çevirdiler

Irak'taki IŞİD saldırıları Türkiye'nin birçok bölgesinden Ortadoğu'ya yapılan ihracatı olumsuz etkilerken Mardin'de sanayiciler bu ülkelerin talebi olan ürün açığını kapatarak hedefine ulaştı- MARSİAD Başkanı Duyan: "Ortadoğu'daki gelişmelere sanayici haz

MARDİN (AA) - SEMA KAPLAN / İBRAHİM HALİL SİNCAR - Irak'taki IŞİD saldırıları Ortadoğu'ya yapılan ihracatı olumsuz etkilerken, Mardin'deki sanayiciler bu ülkelerin talebi olan ürün açığını kapatarak krizi fırsata dönüştürdü.

Gıda, tekstil, inşaat ve elektrik gibi farklı sektörlerde başta Irak olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa'ya ihracatın yapıldığı Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde Irak'taki sıkıntıların başladığı ilk ayda ihracatta yüzde 70 kayıp yaşandı. 

Daha sonra diğer bölgelerin gelişmeleri bir süre takip etmek için üretimi durdurup ihracata ara vermesi nedeniyle ihracatı sürdürerek talep edilen ürün açığını kapatan Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nin geçen yıl ihracat rakamı 1 milyar doları aştı.

- "IŞİD'ın Irak'a saldırıları sanayicileri olumsuz etkiledi"

Mardin Sanayici İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Yardımcısı Nasır Duyan, AA muhabirine, organize sanayi bölgesinde 169 firmadan 106'sının faaliyetini sürdürdüğünü, 63'ünün ise inşaat ve proje aşamasında olduğunu söyledi.

Duyan, ihracatın ağırlıkla Ortadoğu'ya olduğunu, bunun da yüzde 90'ının Irak'a yapıldığına işaret ederek, bu nedenle Ortadoğu'daki tüm sıkıntıların bölgedeki sanayiciyi yakından etkilediğini belirtti.

"IŞİD'in Irak'a saldırıları Türkiye'den Ortadoğu'ya ihracat yapan tüm bölgelerdeki sanayicileri olumsuz etkiledi. Bir ay ihracatta durgunluk oldu" diyen Duyan, ağırlıkla tarıma dayalı gıda maddesi ihracatı yapılan Mardin'de sanayicinin bir aylık durgunluğun ardından normale döndüğünü dile getirdi.

- "Krizi fırsata çevirmenin en iyi örneği Mardin'de oldu"

Sadece Mardin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Irak ile ticaret yapmadığını, Türkiye'nin dört bir yanından sanayicilerin bu ülkeye ihracat yaptığına dikkati çeken Duyan, bölgeden komşu ülkedeki gelişmeleri yakından takip etme avantajını bulduklarını kaydetti.

Zaman zaman Irak'ı da ziyaret ettiklerini ifade eden Duyan, "Batıdaki sanayici bizim kadar avantajlı değildi. Birçok yerde imalat durduruldu" dedi.

Mardin'den en çok ihracatın yapıldığı ülkenin Irak olması nedeniyle üretimi sürdürmek zorunda olduklarını anlatan Duyan, "Krizin etkisi ile ilk ay yüzde 70'lik kaybımız oldu. Batıda duyulan endişe nedeniyle ihracatta duraklama yaşanınca Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ne talep arttı. Fabrikalarımız yüzde 70 kapasite ile çalıştı. Krizi fırsata çevirmenin en iyi örneği Mardin'de oldu" diye konuştu.

Duyan, şöyle devam etti:

"Son IŞİD kuşatmasına sanayicilerin yanı sıra Irak'ta hazırlıksız yakalandı. Ortadoğu'da daha önce 1. ve 2. Körfez Savaşları olmuştu. O zaman savaşın geleceği belliydi. Ancak bir sabah uyandık ve daha önce ismi duyulmayan IŞİD ile karşı karşıya kaldık. Irak'taki birçok yerleşim yerinin IŞİD'in eline geçtiğini öğrendik. Tedbir alınamadığı için sanayici ihracat yapıp yapmamak konusunda çekimser davrandı. Bu şok ile sanayici depresyon geçirdi. Allah'tan bu etki kısa sürdü."

"Ortadoğu'daki gelişmelere sanayici hazırlıksız yakalandı. Batı ihracatı beklemeye alırken biz batıdan gelecek ürün açığını buradan tamamlayarak krizi fırsata dönüştürdük. Bu sıkıntılara rağmen ihracatı yükseltiyorsak güllük gülistanlık bir ortamda Mardin şahlanır" ifadelerini kullanan Duyan, şöyle konuştu:

"Mardin'de ihracatı Habur Sınır Kapısı'nda zaman zaman oluşan kuyruklar da olumsuz etkiliyor. Araçlar haftada bir gidip gelirken kimi zaman Irak'a gidiş dönüşler 15 gün veya bir ayı buluyor. Araç bulmakta sıkıntı çektiğimizden verilen talepleri yerine getirmekte zorlanıyoruz. Bu olumsuzluklar olmasa ihracat daha da artar. Kimse Mardin'i tutamaz."

- İhracatta yüzde 30 artış

Akkuş Tekstil Genel Müdürü İbrahim Batuk da 3 bin 500 metrekare kapalı alanda, istihdam edilen 150 kişi ile üretim yaptıklarını söyledi.

Batuk, başta İspanya, Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa'nın 15 ülkesine kot pantolon ihraç ettiklerini ifade ederek, buna rağmen Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerden dolaylı olarak etkilendiklerini anlattı.

Müşterilerin Mardin'e gelmek istemediğini dile getiren Batuk, "Bir kırılma yaşadık. Ancak komşu ülkelerdeki olumsuzluklara rağmen kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. İhracatta geçen yıla oranla yüzde 30 artış oldu" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı