Otomobilinizin paslanmasını nasıl önlersiniz?
Arabanızın iyi durumda görünmesi için düzenli bakıma ve dikkatli bir gözleme ihtiyacı var. Araba kullanıcılarının en çok sakındıkları sorun paslanmadır.
Kontrol altına alınmayan pas, arabanızın görünümünü bozmanın yanında, arabanıza ciddi zarar verir. Peki pas nedir vearabanızın paslanmasını önlemek için neler yapmalısınız?
HowStuffWorks isimli sitede yer alan habere göre, pas, 2 demir atomuyla 3 oksijen atomundan ibaret olan demir oksittir. Korozyon denilen elektrokimyasal sürecin bir ürünüdür. Pas oluşması için üç faktörün bulunması gerekiyor: anod (pozitif elektrot), katot (negatik elektrot) ve elektrolit. Anod, doğru koşullar altında elektron yayan metal parçasıdır. Katot, bu elektronları kabul eden metallerdir. Elektrolit ise elektron hareketini kolaylaştıran sıvıdır.
Elektronların elektrolit aracılığıyla anoddan katoda akışı gibi anod metali paslanıyor. Metal paslanırken güçsüzleşiyor. Arabanızda paslanma riski bulunan birkaç nokta var. Örneğin, arabanızın motoru, şasesi, egsoz sistemi, gövdesi ve portbagajında pas oluşabiliyor. Hatta, pas arabanızdaki boyalı yüzeylere saldırabiliyor.
Pastan kurtulmak zordur. Ancak, pası önlemek onu yok etmekten daha kolaydır. İşte aracınızın paslanmasına yol açan durumlar:
Pasın oluşması için anod, katod ve elektrolit gerekiyor. Arabalar bu nedenle pasa karşı hassas oluyorlar. Arabanızdaki metal anod ve katod gibi hareket ediyor. Su da bir elektrolittir. Eğer hava yeterince nemliyse, arabanız örtünün altında olsa bile paslanabilir.
Bazı maddeler arabanızın paslanmanızı kolaylaştırıyor. Bunlardan en yaygın olanı tuzdur. Su elektrolit görevi görürken, elektronları taşımada çok etkili olmuyor. Tuzlu su ise daha etkindir. Normal koşullar altında yavaş yavaş paslanan nesne, tuzlu suyla temas ederse daha hızlı paslanıyor.
Deniz kenarında yaşıyorsanız, nemli deniz havasındaki yüksek tuz içeriğine bağlı olarak aracınızın paslanma ihtimali yüksektir. Eğer sudan yüzlerce kilometre uzakta yaşıyorsanız, tuz başınızı derde sokabilir. Örneğin, birçok insan buz ve kardan kurtulmak için tuz kullanıyor. Buz eriyene kadar, arabanızı paslandırabilen elektrolit ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Astar ve boya üreticileri, arabaları pastan korumaya çalışıyorlar. Fakat, ürettikleri kaplama çizilme ya da çökmeler nedeniyle hasar görürse, nem boyanın altındaki çıplak metalle temas ediyor. Kaplama olmayınca, arabanız paslanmaya başlıyor. Demir oksit kolayca şekilleniyor ve araçlar herhangi bir bölgede ya da ortamda paslanabiliyor. Daha sert ortamlarda ya da okyanus kıyısındaki arabalar, kuru ortamlara göre daha kolay paslanıyor.
Otomobil pasını önlemek
Aracın boyası, nemi aracın parçalarından uzak tutan teminat gibidir. Arabanızın paslanmasını istemiyorsanız, arabanızın boyasını gözden geçirmeli ve boyaya iyi bakmalısınız. Boya arabanızı güzel göstermenin yanında, arabanızın metal parçalarını zayıflatan pası da önlüyor.
Arabanızın boyasını korumanın iyi bir yolu arabanızı 2 haftada bir yıkamak ve ayda bir kez cilalamaktır. Arabanızda herhangi bir çizik, kabarma ya da pul pul olma durumu görürseniz, sorununuz var demektir. Kabarcıklar, boyanın altında pas oluşumunun belirtisi olabilir. Çizikler ya da pul pul olma ise nemin oksidasyon sürecini başlattığı anlamına geliyor.
Arabanızın boyasının hasarlı bölgesi üzerine uygulamak ve pas oluşumunu önlemek için izolasyon maddesi alabilirsiniz. Bu maddeyi uygulamadan önce arabanızı temizleyin ve kurulayın. Kimyasal madde arabanızın yüzeyine yapışacak. Bu işlemi bitirince, biraz rötuş boyası satın alabyknilirsiniz.
Sert iklime sahip bölgelerde yaşayan sürücülerin ayrıca koruyucu yağlama malzemesi ya da anti-pas spreyi alması gerekiyor. Yağlama malzemesi, ek bir koruyucu katman oluşturuyor. Anti-pas spreyi ise arabanızın üstünde teminat sağlıyor ve boya üzerinde ekstra katman gibi duruyor. Herhangi bir koruyucu kaplama uygulamadan önce arabanızın temiz ve kuru olduğundan emin olun.
Eğer tuzla kaplı buzlu yolda araba kullanıyorsanız, arabanızı daha sık yıkamalısınız. Arabanızın altını ve tekerleklerin çevresini yıkadığınızdan emin olun. Arabanızın içini unutmayın. Bir şey dökülürse hemen temizleyin. Arabanızın içini yıkarsanız, kurumaya yardımcı olmak için arabanın kapılarını açık bırakın.
(Zaman)