Otomotiv Kongresi

Otomotiv Kongresi

OYDER Başkanı Gülan:- "Otomotiv sektörü 7 ayrı bakanlıkla çalışıyor. Otomotiv için ya bir ayrı müsteşarlık ya da ayrı bir bakanlık kurulması sektörümüze ivme kazandıracaktır"

İSTANBUL (AA) - Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Alp Gülan, otomotiv sektörünün 7 ayrı bakanlıkla çalıştığını belirterek "Otomotiv için ya bir ayrı müsteşarlık ya da ayrı bir bakanlık kurulması sektörümüze ivme kazandıracaktır." dedi.

Gülan, OYDER tarafından bu yıl 7'ncisi "Otomotiv Perakendeciliğinde Sadakatin Gücü" temasıyla düzenlenen Otomotiv Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, sektörün üretim, ihracat ve pazarda 2016 yılını başarıyla geçirdiğini ifade etti.

Otomotiv pazarında halen gidilecek çok mesafe olduğunu kaydeden Gülan, yıllardır hız kesmeden ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörünün yeni yatırımcı çekebilmesi için her zaman çok kuvvetli bir iç pazara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Gülan, kuvvetli iç pazarın en önemli kriterinin de istikrarlı ve Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu bir vergilendirme sistemi olduğunu dile getirdi.

Otomotiv sektörünün 7 ayrı bakanlıkla çalıştığını belirten Gülan, "Otomotiv için ya bir ayrı müsteşarlık ya da ayrı bir bakanlık kurulması sektörümüze ivme kazandıracaktır." diye konuştu.

Dünya otomotiv sektöründe pazar ve üretimin doğuya kaymakta olduğunu aktaran Gülan, "2018 yılında dünyada satılması ve üretilmesi beklenen 100 milyon aracın 30 milyonu sadece Çin'de üretilip yine Çin'de satılacak. Yatırımcılar için bu kadar büyük pazarlar söz konusu iken kuvvetli bir iç pazarımız olmadan yeni yatırım almakta zorlanma riskimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Alp Gülan, önümüzdeki 5 yılda her firmanın öncelikli hedefinin iş süreçlerinde dijitalleşmek üzere zaman, kaynak ve emek harcaması gerektiğini, bunu yapmayanların eleneceğini savundu.


- İkinci el araç ticaretinde yeni düzenleme talebi


OYDER Başkanı Gülan, ikinci el araç ticaretinde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bayilerimiz tarafından satılmak üzere alınan araçların KDV'si maliyete atılmak suretiyle her binek araçta yüzde 1, ticari araçta yüzde 18 oranında. Bizim bu konuda Gelirler Genel Müdürlüğü ve KDV Daire Başkanımızla teknik olarak her malın girdiği KDV oranıyla çıkış yapılması yönünde bir çalışmamız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

En önemli hedeflerinden birinin ekonomik ömrünü tamamlamış araçlarla ilgili bir düzenlemeyi hayata geçirebilmek olduğuna değinen Gülan, şunları kaydetti:

"Örneğin yeni araçların gelişen tampon teknolojileriyle çarpışmalarda yaya güvenliği artırılmış, ölüm ve yaralanma oranlarında önemli ölçüde düşüş yaşanmıştır. Ülkemizde maalesef ölümlü kazaların birçoğunda eski teknoloji araçları görmekteyiz. 16 yaş üstü araçların karbondioksit salınımlarına baktığımızda 220 gr/km olmaktayken bugün satılan araçlarda bu rakam 120 gr/km'nin de altına inmiştir. AB hesaplarına göre de 16 yaş üstündeki bir aracın çevreye verdiği zararın temizlenme maliyeti 8 bin 464 avro olmaktadır. Bu konu üzerinde titizlikle çalışılması gerektiğine inanıyoruz."


- "Müşteri sadakati uzun vadeli bakış gerektiyor"


Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil ise "Geleceğin Dünyasında Sadakatin Önemi" başlıklı sunumunda, kredi kartı pazarında Türkiye'nin hem adet hem de kullanım anlamında Avrupa'da ikinci sırada bulunduğunu, birinci sırada ise İngiltere'nin yer aldığını söyledi.

Kredi kartının kayıtlı ekonomide ciddi bir rol oynadığını belirten Erbil, uzun vadeli bakış gerektiren müşteri sadakati konusunun kısa vadeli kampanyalar ya da fiyat avantajlarıyla karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Sadakat programlarının mesajının müşteriye faydalarının sade ve basit bir mesajla aktarılması gerektiğini vurgulayan Erbil, programın sürdürülebilirliği için doğru bir iş modelinin kurulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Erbil, sadakat programlarında teknoloji kullanımına değinerek, sadakat programları içindeki büyük verinin doğru kullanılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Sadakat programlarının hem müşteri hem de üye işyerlerine sağladığı avantajları özetleyen Erbil, "Sadakatin olmazsa olmazı basitlik, uzun vadelilik, yatırım, üye işyerleriyle yakın dirsek teması, akıllı bir iş modelidir. Teknolojiyi yakından takip etmemiz de şarttır." dedi.

Otomotiv Kongresi kapsamında, Verona Üniversitesi'nden Leonardo Buzzavo ve J.D. Power Başkan Yardımcısı Charles Mills "otomotiv perakendeciliğinde başarılı sadakat uygulamaları ve gelecek beklentileri" üzerine konuşma gerçekleştirdi.

Centro Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Mike Smith ise "kullanılmış araç organizasyonu ve AB'den örnekler" konulu bir sunum yaptı. Hopi Genel Müdürü Onur Erbay da sadakatte dijitalin önemini anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı