Paralel'in kurban skandalı ortaya çıktı
Paralelin kurban vurgunu netleşti: İddiaya göre, 'Kimse Yok Mu' derneği et topladı. Paralel gıda şirketi düşük fiyatla sattı'
Bursa'da Paralel Yapı'ya finans kaynağı sağlayan İzgün Gıda ve Yemek Sanayi Şirketi'ne yapılan baskın sonrası el konulan evrakları inceleyen polis, kurban bağışlarının, kamu kurumlarına ya da şarküterilerde satılarak paraya çevrildiğini tespit etti.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; 10 yıldır hiç denetlenmeyen 2 milyon TL vergi borcu olan firmanın, Dernek aracılığıyla toplanan kurbanlıkları, bayramdan önce çeşitli illerdeki mezbahalarda kestirdiği ve çok düşük fiyatlara satıldığı belirlendi. 6 ildeki kesimhaneleri belirleyen polis, soruşturmayı derinleştirerek bu firmadan et alan kurumların peşine düştü.
Et çoğaldı firmalar arttı
17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin ardından vatandaşın ihbarıyla harekete geçen polis, Paralel Yapı'nın, "Zoraki" bağışlarla artan kurbanları örgüte para sağlamak için, bu ama çerçevesinde kurdukları İzgün Gıda ve Yemek Sanayi A. Ş. Aracılığıyla sattığını tespit etti. Firmanın Balıkesir'deki bir kesimhanede 150 büyükbaş hayvanı kestirdiğini öğrenen polis, kesimhanedekilerle yaptığı görüşmeler sonucunda, kesilen hayvanların kurban bağışı olduğunu ve bayramdan 3 gün önce kesilip firmaya teslim edildiğini ortaya çıkardı.
Firmanın arıca Kütahya, Manisa, Bilecik, Uşak ve Aydın'da da kesimler yaptırarak etleri ihalelerde çok düşük tekliflerle sattığı anlaşıldı. Yapılan araştırmalar sonucunda, kurban bağışlarının artmasıyla birlikte kapasitesini da artıran İzgün Gıda'nın, Bahar Et ve Süt ürünleri, Yeşil Konak Restoran, Nevbahar Restoran, İzgünden.com, ve İzgün Kantin adıyla kurduğu alt firmalar üzerinden de et satışı gerçekleştirdiği tespit edildi. Bursaspor ve bazı belediyeler ile kamu kurumlarının açtığı ihalelere girerek en düşük etin kilo fiyatı 18 TL iken 12 TL fiyat vererek ihaleleri kazanan İzgün Gıda'nın, bağışlanan kurbanları bu yolla paraya çevirdiği tespit edilince, polis bu yol ile kaç bin ton kurban etinin piyasaya sürüldüğünü ve ne kadar kazanç elde edildiğini belirlemek için çalışmalara başladı.
300 ile 500 TL arasındaki himmet çekleriyle de hayvan alıp yemek sanayisinde kullandığı ortaya çıkan firmanın, tam 10 yıldır hiçbir şekilde denetlenmediği gıda firmalarına uygulanan prosedürlerden muaf tutulduğu ve yaptığı sözleşmeleri maliyeye bildirmediği de tespit edildi. 2 milyon TL vergi borcu olan firmayla ilgili soruşturma derinleştirilerek sürdürülürken, çevre illerde de operasyonların yapılabileceği bildirildi.
SABAH