Pardus 2011 çıktı
Pardus'un 2011 sürümü yayınlandı
2011 Sürüm Yöneticilerinden Gökçen ERASLAN'ın geliştirici listesine attığı iletiyle Pardus 2011 Beta sürümü duyuruldu.
Hatırlayacağınız üzere, ikinci alfa sürümü 16 Eylül'de duyurulan Pardus 2011'in beta sürümünün çıkış tarihi YALI, PiSi ve diğer altyapılardaki köklü yeniliklerin daha iyi test edilebilmesi için 14 Ekim'den 21 Ekim'e alınmıştı. Böylece beta sürümünde Pardus 2011'ye eklenen pek çok yenilik kararlı bir yapı almış durumda.
Bizleri neler bekliyor?
Uygulama Çeşitliliği
Görüntülere Alfa 2 sürümünden bu yana, 150 yeni paket ve 633 güncelleme dâhil edildi.
Pardus teknolojilerindeki yenilikler
* YALI, LVM/RAID desteği ve disk bölümlendirme ekranıyla yepyeni bir arayüze kavuştu. Pardus 2011'de sunacağı özellikleri tam olarak sağlar durumdaki YALI, her zamanki gibi kolay, kararlı ve hızlı.
* Açılış ekranı, Pardus 2011 ile birlikte baştan aşağı yenilendi. 2011 sürümü, Plymouth teknolojisiyle daha zengin tema desteği ve daha yetenekli animasyonlar sunuyor. Playmouth'un nasıl bir şey olduğunu şimdiden görmek istiyorsanız YouTube üzerinden görebilirsiniz. Pardus 2011 için kendi yaptığınız özel Plymouth temalarını kullanmak isterseniz Google üzerinden bulabileceğiniz pek çok nasıl belgesinden nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz. Şuradaki birkaç yazı ilgilinizi çekebilir bu konuyla ilgili. Siz de Pardus üzerinde aldığınız açılış ekranlarını video paylaşım siteleri üzerinden paylaşarak Pardus 2011'i henüz kurmamış olanların bu yeniliği görmesini sağlayabilirsiniz.
* Paket Yöneticisi arayüzünde yapılan bazı yenilikler ve efektlerin yanı sıra PiSi altyapısında yapılan iyileştirmelerle çok daha hızlı paket güncelleme ve kurulumu gerçekleşiyor.
* 2011 sürümü kullanıcı isteklerinden paket puanlama ve uygulamaların ekran görüntülerinin gösterilmesi için gereken altyapı bu sürümle birlikte kullanıma giriyor. İçeriğin hazırlanacağı web arayüzüyle ilgili çalışmalar sürüyor.
* Pardus'un öntanımlı masaüstü ortamı KDE, 4.5.2 sürümüyle geliyor. Bu sürümde KDE masaüstü ortamının en önemli bileşenlerinden Plasma, dosya yöneticisi Dolphin, masaüstü efektleri ve daha pek çok uygulama, yapılan pek çok hata düzeltmesi ve iyileştirmeyle daha kararlı, hızlı ve yetenekli hale geldi.
* Masaüstü kullanıcılarının sıkça kullandıkları çoklu ortam oynatıcısı Amarok, tarayıcı arayüzü Skanlite, torrent istemcisi Ktorrent, video oynatıcı SMPlayer gibi uygulamalar beta sürümde kurulum görüntüsüne dahil oldular.