Paris'teki silahlı saldırıya tepkiler

Paris'teki silahlı saldırıya tepkiler

Paris'te Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırı Avrupa'daki camilerde cuma namazında okunan hutbe ve verilen vaazlarda kınandı- Birçok sivil toplum kuruluşundan da saldırıya tepki yağdı- Almanya'da Hristiyan, Müslüman ve Yahudi din adamları ortak mani

BERLİN (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı başta Avrupa genelindeki camilerde kılınan cuma namazında kınandı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camisi'ndeki cuma namazında hem Almanca hem de Türkçe okunan hutbede saldırı şiddetle kınandı.

Konusu ''Hidayet kaynağı olarak Kuran'ı Kerim'' olan hutbenin sonunda, ''DİTİB olarak bu menfur saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyoruz. İkisi polis olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını bütün insanlığa yapılmış saldırı olarak değerlendiriyor ve asla kabul edilemez buluyoruz. Fransa halkının ve saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısının paylaşıyoruz'' denildi.

İslam Kültür Merkezleri Birliği'ne bağlı Mabed Camisi'nde okunan hutbede de İslam'da insanın başka bir insana zulmetmesinin yasak olduğunu ifade edilerek saldırı kınandı. Almanca ve Türkçe okunan hutbede saldırı hakkında ''Paris'teki saldırıları şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısını paylaşıyoruz. Terörün hiçbir dinde yeri yoktur. İslami değerlerle kesinlikle bağdaştırılamaz'' ifadesi yer aldı.

Almanya'da 304 camisi bulunan İslam Toplumu Milli Görüş teşkilatı da daha önce yayımladığı açıklamada, saldırıları kınamıştı. Tüm Milli Görüş camilerinde saldırıya ilişkin tepkinin vatandaşlara duyurulduğu kaydedildi.

- Hollanda'da saldırı kınandı -

Paris’teki saldırı yaklaşık 1 milyon Müslümanın yaşadığı Hollanda’daki camilerde de kınandı. 

Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı camilerde okunan vaazda, İslam’ın barış dini olduğuna dikkat çekildi ve "kime karşı kim tarafından yapılmış olursa olsun bu tür hadiselerin tasvip edilmesinin mümkün olamayacağı" belirtildi.

Bu tür terör saldırılarının tüm insanlığa yapılmış olarak değerlendirildiği ifade edilen vaazda, saldırının Müslümanlara ve İslam dinine mal edilemeyeceği vurgulandı.

Hollanda’da bulunan Türk toplumuna ait farklı sivil toplumu kuruluşlarının temsilcileri de yayımladıkları mesajlarda saldırıyı kınadı.

- Avusturya'da ATİB camilerinde saldırı kınandı -

Yaklaşık 600 bin Müslümanın yaşadığı Avusturya’daki camilerde de cuma namazında Paris’te meydana gelen silahlı saldırı kınandı.

Avusturya Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı camilerde okunan hutbede, hangi kaynaktan gelirse gelsin terörün bir insanlık suçu olduğu ve hedefi barış olan dinlerle bağdaştırılmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Terörün toplumu bölmeye ve bir arada yaşamayı dinamitlemeye yönelik eylemler olduğuna işaret edilen hutbelerde, aynı zamanda terörün İslam düşmanı önyargıları artırdığı belirtildi.

Hutbelerde, provokasyonlara gelinmemesi konusunda vatandaşlar uyarılırken, şiddete ve nefrete karşı ortak tavır sergilenmesi istendi.

- Almanya'da ortak manifesto -

Öte yandan, Almanya Katolik Merkezi Komitesi'nden Alois Glück, Almanya'daki Müslümanlar Merkez Konseyi'nden Aiman Mazyek, Almanya Yahudileri Merkez Konseyi eski genel sekreteri Stefan Kramer, Münih ve Yukarı Bavyera Yahudi Toplumu Başkanı Charlotte Knobloch ve eski Berlin Piskoposu Wolfgang Huber, Bild gazetesinde saldırıyla ilgili ortak bir manifesto yayımladı.

Manifestoda, hiç kimsenin tanrı adına öldürülemeyeceği ifade edilerek, Almanya'daki milyonlarca Hristiyan, Müslüman ve Museviler adına Paris'teki terör saldırısı kınandı, hayatını kaybedenlerin acısının paylaşıldığı bildirildi.

Manifestoda, ayrıca Kuran'ı Kerim, İncil ve Tevrat'ın nefretin aksine sevgi kitapları olduğu vurgulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı