Patentli "Tersavar"a yurt dışından ilgi büyük
İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakoç'un geliştirdiği, Avusturya Patent Ofisi'nin incelemesinin ardından TPE tarafından patent verilen koltuk altı aşırı terlemesini tedavi eden cihaz, gelişmiş ülkelerden de talep görmeye başladı- Prof. Dr. Ka
MALATYA (AA) - TUBA KARAHAN - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç'un, koltuk altı terlemesini neştersiz tedavi amacıyla geliştirdiği "Tersavar" isimli cihaz, yurt dışından ilgi görüyor.
Avusturya Patent Ofisi'nin incelemesinin ardından Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından 20 yıl süreli incelemeli patent almaya hak kazanan cihaz, yurt dışından vatandaşların yanı sıra uluslararası sağlık kuruluşlarınca da talep edildi.
Prof. Dr. Karakoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı koltuk altı terlemesini tedavi etmek için geliştirdiği Tersavar isimli uygulama modülüne, klinik araştırmalar ve gözlemler sonucu başarılı bulunması ve pek çok hastada neşter kullanmadan tedavide olumlu sonuçlar vermesi nedeniyle patent almaya karar verdiğini söyledi.
İncelemeli patent için ilk olarak TPE'ye başvurduklarını anlatan Karakoç, kurumun, bununla ilgili değerlendirme kategorisi Türkiye'de olmadığı için modülü incelenmek üzere Avrupa Patent Ofisi'ne gönderdiğini dile getirdi.
"Tersavar"ın, Avrupa Patent Ofisi'ne bağlı Avusturya Patent Ofisi'nin uluslararası araştırma ve incelemesinden başarıyla geçtiğini vurgulayan Karakoç, bunun üzerine TPE tarafından cihaza 20 yıl süreli incelemeli patent verildiğini kaydetti.
- "Özel elektrik akımı, aşırı ter salınımını azaltıyor"
Burada uyguladıkları işlemin artık patentli bir cihazla yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Karakoç, "Bu koltuk altı iyontoforez uygulama modülüyle hastaların aşırı terleyen koltuk altı bölgesine verdiğimiz özel elektrik akımı uygulaması o bölgedeki aşırı ter salınımını azaltmakta. Bunu ter bezi hücrelerinin elektriksel ter salınım gradyentini bozarak gerçekleştirmekte. Böylece aşırı terlemeyi azaltmakta, hatta durdurmakta." dedi.
Karakoç, bölgesel etkisi yüksek olan modülün bu zamana kadar çok küçük noktasal cilt tahrişleri dışında herhangi bir olumsuz etkisini görmediklerini aktardı.
Cihaz sayesinde, uygulanan bölge dışında avantaja dönüşen başka bulgulara da ulaştıklarını anlatan Karakoç, şöyle konuştu:
"Koltuk altı bölgesini tedavi ettiğimizde hastanın genel aşırı terlemesi varsa bunlarda da gerileme olduğunu gördük. Bazen hastalar el ayak, koltuk altı aşırı terleme şikayetiyle geliyor. Bizim tedavi ettiğimiz bölge bazen el veya ayakta da aşırı terlemede gerilemeyi sağlıyor. Bu da hasta için oldukça büyük bir avantaj. Böyle şikayeti olan hastalardaki aşırı terleme anormal bir durum çünkü vücudun termoregülasyonu için oluşan bir terleme değil. Bunlar hem sıcakta hem de aşırı soğukta aynı şekilde terliyorlar. Tamamen ter bezinin yapısal bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan patolojik bir durum. Terleme, tedaviyle normal sınırlarına taşınıyor. Yani bu bir rahatsızlık. 'Terin aşırı salınımı' diye ifade edilen bir sorun."
Ter bezinin bozukluğuna bağlı terleme probleminin yanı sıra bazı hastaların kan şekeri düzensizliği, hipertiroidi gibi ikincil bir rahatsızlığı nedeniyle aşırı terlemelerin görülebildiğini anlatan Karakoç, bu gibi durumlarda söz konusu hastalığın ayrıca tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
- Tersavar için seri üretim planlanıyor
Cihaza patent alındıktan sonra hem yurt içinden hem de uluslararası alanlardaki sağlık kuruluşlarından kendilerine teklifler gelmeye başladığını anlatan Karakoç, "Cihazın satın alınması ve bu konuda hizmet eğitimi alınması yönünde İsviçre, Avusturalya gibi ülkelerden talepler geldi. Şu aşamada cihazı seri olarak üretmediğimiz için daha sonra hizmet vereceğimizi aktardık." dedi.
Karakoç, ürünü teknokentlerde ticari boyuta dönüştürmeyi planladıklarını ve seri üretimle ilgili çalışmalarının olduğunu belirterek, "Bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Hem ülkemizdeki hastanelerde yaygınlaşması, hem de yurt dışından bizlerden cihazı isteyenlere bu hizmeti götürmeyi amaçlıyoruz. Üniversite ve sanayi iş birliğiyle yapılacak projelerle seri üretime geçeceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: