Petrol savaşları ve kumpas

  Petrol fiyatları üzerinden oyun içinde oyun, spekülasyon, bir soğuk savaş yaşanıyor.

Egemen küresel güçler, batılı büyük devletler, sermaye çevreleri; petrol, kıymetli metaller, borsa ve döviz üzerinden kumpaslar, tuzaklar kurmakta, strateji izlemekteler.

 

  Gelişmiş ülkelerin bir kaçı hariç diğerleri petrol ithal eden ülkelerdir. Petrol çıkaran işleyen, satan çok şirketleri var. Ceplerinden fazla para çıkmaması için petrolün fiyatını geçmişte uzun yıllar düşük tuttular.

  

 ABD, Irak’ı işgalinden sonra petrol fiyatlarının yükselmesini istedi. Irak’ı işgal ettikten sonra petrol stok etti. . 2005-2014 arası petrol fiyatları yüksekte tutuldu. Stok ettiği bu ucuz petrolü Morgate krizi yıllarında yüksek fiyata sattı.  Irak’ı işgal gideri de yüksek fiyata satılan petrol ile karşılandı.

 

  2005-2014 yılları arası yüksek fiyatla petrol satan Rusya ve İran AB ve Çin’den uzaklaştırıldı. Çin ve AB ülkeleri bu yıllarda yüksek fiyata petrol aldığından bütçeleri zayıflatıldı. ABD’nin  yapmak istediği de zaten bu idi. 

 

  Bir taşla on kuş vurabilen bu çevreler son olarak da petrol fiyatlarını 150 dolardan 37 dolara düşürdüler. En büyük ihracatı petrol ve doğal gaz olan Rusya’ya uygulanmakta olan ambargonun bir parçası olarak petrol fiyatları düşürüldü.  Amaç, Rusya’nın ihracat rakamını düşürüp bütçesinin açık vermesi, ekonomisini zayıflatmak ve istenileni ona yaptırmaktı.

 

  Batılı güçlerin emri ile Arap ülkeleri petrol fiyatlarını istenilen fiyata düşürdüler. Dip üstüne dip yapan petrol fiyatları Rusya, İran, Venezuela ve onlarca ülkenin ekonomilerini yerle bir etti. Artık petrolün fiyatını OPEC değil, piyasalarda değil, küresel güçlerin siyasi kararları belirliyor.

 

  Rusya bahane edilerek alınan bu kararın uygulanma süreci sonunda hedefin sadece Rusya olmadığı, ucunun hangi ülkelere dokunacağı en son belli olacak. Petrol üreticisi ülkeler ve petrol sahaları dizayn edilmek isteniyor.

 

   Sadece Rusya, İran, Venezuela, Irak, Suriye zarar görmeyecek. Batılı ülkelerin isteği ile petrol fiyatını düşüren üretici ülkeler de kumpasın içerisindeler. Bu ülkeler kendi bindikleri dalı kesiyorlar. Pirince giderken bulgurdan olmak gibi.

 

  Petrol fiyatlarının düşük seyretmesi, ithal eden ülkelerin bütçe açığını azalttı, ihraç eden ülkelerin bütçelerinde açık oluşturdu. Son örneği Suudi Arabistan. Bütçe açığını kapatmak için kendi halkına sattığı petrole, su ve bir çok ürüne yüksek oranda zam yaptı.

 

 Suudi Arabistan petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte 73 milyar dolar zarar etti. Gelirinin neredeyse tamamını petrolden elde eden bu ülkenin nakit rezervleri serbest düşüşte  ve sadece beş yıl yetecek kadar finansal varlığı var.

 

  Petrol fiyatlarının dürülmesi projesini kapalı kapılar ardında, karanlık, kozmik odalarda hazırlayanların kırmızı ajandalarında iki liste bulunmaktadır. Listenin birisinde cezalandırılacak ülke adları yazılı. Diğer listede desteklenecek, korunacak ülkelerin adları yazılı. Bu defa attıkları taşla kimleri vuracakları bu listede yazılı.

 

  Petrol üretici ülkeler düşük fiyatla bütçe açıklarını kapatmak için üretimi artırarak rezervlerini azaltacak, tüketecek. Küresel güçler ve büyük sermaye fırsattan istifade edip stok yapacak, güçlerine güç katacaklar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.