"Pilli tedavi" sara nöbetlerini azaltıyor
Yıllarca ilaç kullanmasına rağmen nöbet sıklığında ve şiddetinde azalma olmayan dirençli epilepsi hastaları, pille çalışan ve beyne kısa aralıklarla elektrik akımı gönderen sistem sayesinde şifa buluyor- DEÜ Beyin ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğre
İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - Beyin hücrelerinde geçici "anormal elektrik oluşması" nedeniyle ortaya çıkan ve halk arasında "sara" olarak bilinen epilepsi hastalığının en dirençli türü, göğüs boşluğuna takılan pille tedavi edilebiliyor.
Yıllarca ilaç kullanmasına rağmen nöbet sıklığında ve şiddetinde azalma olmayan epilepsi hastaları, beyne kısa aralıklarla elektrik akımı gönderen pilli sistem sayesinde nöbetlerinden kurtuluyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Beyin ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, epilepsinin kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı bir hastalık olduğunu ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde birini etkilediğini belirtti.
Epilepsi nöbetlerinin herhangi bir yaşta ortaya çıkabildiğini ancak genellikle genç ve yaşlılarda etkili olduğunu ifade eden Kaptan, bu nöbetlerin insan yaşamını olumsuz etkilediğine işaret etti.
Bu hastalıklara karşı çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulandığını, bunlardan birinin de halk arasında "pil" tedavisi olarak bilinen "Vagal Sinir Stimülasyonu" olduğunu anlatan Kaptan, bu yöntemin genellikle ömür boyu çoklu ilaç kullanmalarına rağmen nöbet sıklığında veya şiddetinde azalma olmayan durumlarda tercih edilen bir yöntem olduğunu ifade etti.
Boynun sol tarafında sinir yoluyla beyne elektrik akımı gönderilmesi yöntemiyle çalışan sistemin küçük bir operasyonla sinire bağlandığını ve pilin cilt altına açılan bir cebe yerleştirildiğini dile getiren Kaptan, şöyle konuştu:
"Pil otomatik çalışır, yapılan programa göre çok kısa aralıklarla beyne çok küçük elektrik akımları yollar. Operasyon sonrasında hastaların yüzde 50'sinin nöbetlerinde azalma olmuştur. Bu azalma ile yaşam kalitesinde ciddi bir artış görülmektedir. Operasyon yapılan hastalarda iyileşme süreci 6 aylık periyotlar halinde incelendiğinde daha iyi yanıt alındığı görülmektedir. Yani zaman geçtikçe hastanın durumu iyiye doğru gitmektedir. Ayrıca, zamanla kullanılan ilaç miktarı ve adeti de azalmaktadır."
- 12 yaşından büyük "dirençli epilepsi" hastalarına uygulanıyor
Kaptan, bu tedavinin, nöroloji takibinde olup çoklu ilaç kullanılarak 2-3 yıl boyunca ilaç tedavisine yanıt alamayan, zihinsel bozukluğu olmayan, 12 yaşından büyük, tetkiklerde beyin tümörü ya da buna benzer bir radyolojik görüntü veya patoloji ortaya çıkmayan ve sara cerrahisine aday olmayan dirençli epilepsi hastalarına uygulanabildiğini kaydetti.
Doç. Dr. Hülagü Kaptan, Türkiye'de sayılı merkezlerde yapılan bu ciddi girişimin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasının büyük şans olduğunu sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: