"Polenlerden rahatsızlık duymayın"

"Polenlerden rahatsızlık duymayın"

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener:- "Pek çok kişide aşırı duyarlılık reaksiyonuna sebep olmasına rağmen polenler, sağlık açısından çok da zararlı materyaller değil"- "Arı polenleri, özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için yaygın

ÇANAKKALE (AA) - ALTUĞ ACER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, polenlerden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini belirterek, "Pek çok kişide aşırı duyarlılık reaksiyonuna sebep olmasına rağmen polenler, sağlık açısından çok da zararlı materyaller değil." dedi.

Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunlukla bitkiler, otlar veya çiçeklerden kaynaklanan polenlerin, baharda ortama salınıp havayla savrulduktan sonra, solunum ya da cilde yapışmak suretiyle bazı insanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonlarına yol açtığını söyledi.

Polenlerin çok fazla çeşidi bulunduğunu, çiçek, ot, bitki ve ağaçlardan kaynaklananların farklı alt gruplara ayrılabileceğini belirten Şener, "Pek çok kişide aşırı duyarlılık reaksiyonuna sebep olmasına rağmen polenler, sağlık açısından çok da zararlı materyaller değil. Çünkü doğada bunlar bitkilerin üremesi, çoğalması, yeniden canlanması için kullanılan bir salgı maddesidir." diye konuştu.

- "Polen, vücut için çok da zararlı değil"

Çoğunlukla polenlerin gözlerde kaşıntı ve sulanma, burunda kaşıntı ve akıntı ile hapşırık gibi reaksiyonların yanı sıra ciltte kuruma gibi lezyonlara yol açabileceğini anlatan Şener, "Kişiler bunlara sabredemeyecek boyuttaysa ve her ilkbaharda bunu yaşıyorsa duyarlılık reaksiyonunu baskılayıcı ilaçlar vermek mümkün. Bu verdiğimiz ilaçları, ağırlıkla bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar olarak kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Polenlerden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini dile getiren Şener, "Aslında kişiler sabredebilirse, bu konularla ilgili küçük tedbirler alacak şekilde hayatını devam ettirebilirse, polen vücut için çok da zararlı değil. Arı polenleri de özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için yaygın kullanılan preparatlar. Hatta bunların bir kısmı da ilaç olarak piyasaya sürülüyor. O yüzden polen konusunda çok gergin ve rahatsız olmamak gerekiyor." dedi.

- "Spesifik alerji testleri yapılabiliyor"

Kişiye özel polen alerjisi olabildiğine değinen Şener, şunları kaydetti:

"Polenlerin çok fazla çeşidi var. Genelde bu hastalarda, 'aşırı duyarlılık' dediğimiz özellikle göz semptomlarının daha belirgin olduğu, yani araç kullanmasını, oturmasını, kalkmasını ve gündelik yaşantısını etkileyecek boyutta alerjik reaksiyon meydana gelebiliyor. Bu gruptaki hastalara yönelik hangi tip polene karşı alerjisi olduğunun belirlenmesi konusunda test yapılabiliyor. SGK ve diğer özel sigorta şirketlerinin ücretini ödediği testler bunlar. Ağırlıklı olarak cilt testi şeklinde uygulanıyor. Kavak tozu, çiçek poleni, otlara karşı, zeytin tozuna karşı spesifik alerji testleri yapılabiliyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı