Protez çeneli caretta caretta müzede sergileniyor
Muğla'da yaralı halde bulunduktan iki yıl sonra ölen ve 3D protez çene takılan Akut-3 isimli caretta caretta, Türkiye'nin ilk kaplumbağa rehabilitasyon merkezinde oluşturulan müzede sergileniyor- DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska:- "Akut-3 iribaş deniz kaplu
MUĞLA (AA) - OSMAN AKÇA - Muğla'da yaralı halde bulunduktan iki yıl sonra ölen 3D çene protezli caretta carettası, Türkiye'nin ilk kaplumbağa rehabilitasyon merkezinde oluşturulan müzede sergileniyor.
AKUT ekipleri tarafından Temmuz 2014'te Bodrum'da yaralı olarak bulunan ve Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi İztuzu Plajındaki, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilileri tarafından dünyada ilk defa 3D çene protezi takılan Akut-3 isimli caretta carettanın, Kasım 2016 tarihinde ölmesinin ardından müzede sergilenmesi kararlaştırılmıştı.
Özel bir teknikle müze materyali haline getirilen kaplumbağa, cam bir bölmeye yerleştirilerek DEKAMER'de müze haline getirilen alanda sergilenmeye başlandı.
DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akut-3 adlı caretta carettanın dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş protez çeneli kaplumbağası olduğunu söyledi.
Caretta carettanın ağır yaralı ve çenesinin büyük bölümü parçalanmış olarak merkeze getirildiğini anımsatan Kaska, "Akut-3 iribaş deniz kaplumbağası idi. Yaptığımız çeşitli araştırmalar sonunda 2015 yılında 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş ve dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle protez çene operasyonu yapmıştık. Daha sonra 2 yıl devam eden tedavisi sırasında protezin işlerliği için farklı uygulamalarımız devam etti ancak bu süre içerisinde gelişen ikincil problemler nedeniyle maalesef kaybettik." dedi.
- Türkiye'nin ilk deniz kaplumbağaları müzesi
Kaska, örnek teşkil eden Akut-3'ün ölümünün ardından DEKAMER'in daha önce müze olarak kullanılan bölümünün modernize edilerek tekrar açıldığını dile getirdi.
Merkez girişinin sağ tarafında bulunan müzenin Türkiye'nin ilk deniz kaplumbağaları müzesi olduğunu anlatan Kaska, "Özel bir yöntemle, özel sıvılar kullanarak caretta carettayı müze materyali haline getirdik. Cam bir bölmeye yerleştirdik ve oluşturduğumuz müzede sergilemeye başladık. Ziyaretçilerimizden oldukça ilgi görüyor. Akut-3'ü sergilemekteki amaç hem yapılan operasyonun örnek teşkil etmesi hem de yaşadığı kaza nedeniyle insanların daha bilinçli ve duyarlı olmasına dikkat çekmek." diye konuştu.
Kaska, iki yıl yaşatabildikleri caretta carettanın dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Yaptıkları operasyonun ardından farklı kaplumbağa ve hayvanlarda 3 boyutlu yazıcı ile yapılmış başka protez uygulamaları gerçekleştirildiğini anlatan Kaska, şunları kaydetti:
"Akut-3 ile yaptığımız uygulama onu yaşatmak için yeterli olmadı ancak yaralı hayvanların tekrar doğaya kazandırılması yönünde gelecekte atılacak adımlar için dünyadaki ilk uygulamalardan birisi olarak yerini aldı. Teknolojinin getirdiği imkanları gelecekte daha etkili kullanarak nesli tehlike altında olan hayvanların daha fazla doğaya kazandırılacağı konusundaki ümidimizi devam ettiriyoruz."
DEKAMER Alan Sorumlusu Şenol Menzek de müzenin kurulma amacının insanları bilinçlendirmek ve daha duyarlı hale getirmek olduğunu ifade etti.
Müzede dünyada ilk 3D çene nakli yapılan Akut-3 isimli kaplumbağanın sergilendiğini belirten Menzek, "Bu operasyonu geçirdikten sonra yaklaşık bir buçuk iki yıl yaşadı. Kaybetmeden 2 buçuk 3 ay önce çenesi aktif hale gelmişti. Akciğer enfeksiyonundan kaybettik. Sergileme amacımız dünyada bir ilk olması. Ziyaretçilerimizin bizim neler başardığımızı görmeleri açısından çok önemli. Zaten gelen ziyaretçiler de bunu gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyor." diye konuştu.
AA
Kaynak: