Ramazan bayramında beslenme önerileri
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde, hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti
Dyt. Ayşe Duran, Ramazan ayında olduğu gibi Ramazan Bayramında da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine dikkat edilmesini gerektiğini söyleyerek bazı önemli noktalara değindi.
Öğün Sayılarınızı Düzenleyin
Ramazanda günlük öğün sayımızın azalmasıyla birlikte metabolizma hızınız yavaşladı. Buna bağlı olarak konstipasyon sorunu başta olmak üzere sindirim sitemi sorunlarına yol açmış olabilir. Yeterli ve dengeli beslenme için günlük 3 ana, en az 2 ara öğün beslenme düzeni devam ettirilmelidir. Süt ve süt ürünleri gurubu, et-kurubaklagil-yumurta grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu günlük dengeli bir şekilde öğünlerde bulunmalıdır.
En Önemli Öğün Sabah Kahvaltısına Dikkat
Bayram sabahı gününe merhaba… Bugün kocaman aile sofraları kurulur ve o sofrada kocaman mutluluklar olur. Tabi kahvaltı hepimiz için en önemli öğün. Bugün sizin dikkat etmeniz gereken kavurma, kızartma, hamur işi besinlere yer vermemek olacaktır. Çünkü uzun süre açlıktan sonra midenizin bunları hazmetmesi oldukça zor olacaktır. Domates, bol yeşillik, peynir, haşlanmış yumurta ve tam buğday ekmeğiyle ilk kahvaltı öğününüzü yapabilirsiniz.
Yemekleri Hızlı Yemeyin, İyi Çiğneyin
Hazımsızlık problemine neden olmamak için besinler yavaş yenilmelidir ve iyi çiğnenmelidir. Özellikle et yemeklerini öğle öğününüzde tercih etmelisiniz.
Şekerli Gıdalara Dikkat Edin
Ramazan bayramında şeker, çikolata, baklava vs. gibi şekerli besinlere çok fazla yer verilir. Adına da bu yüzden şeker bayramı da denilmektedir özellikle çocuklar arasında. Ramazan bayramında çok fazla şekerli gıda tüketimiyle vücutta bir takım sağlık problemleri kendisini göstermeye başlar. Kan şekerini aniden yükseltir ve ciddi sindirdim sistemi problemlerine de yol açar. Bayram ziyaretine gittiğiniz yerlerde size sunulan şekerli ve hamur işi besinlere hayır demelisiniz, nazik bir şekilde. Önemli olan sizin sağlığınız, tadımlık alabilirsiniz ikramlardan. Fakat bir günde çok fazla ziyarete gittiyseniz her gittiğiniz yerde tadımlık yerseniz yine mide problemleri, hazımsızlık ve ani kan şekeri yükselmesi yaşayabilirsiniz.
Zayıflama programında olanların ise daha çok dikkat etmeleri lazım. Şekerli besinler, hamur işi tatlı veya börekler… 30 günlük açlık sürecinden çıktıktan sonra halkımız sanki o 30 günlük açlığın karşılığı olarak çok ağır ve kalorili yemek ve tatlılarla telafi edercesine yemeklere yükleme yapıyorlar. Hâlbuki midemiz için bu çok sakıncalıdır. Olabildiğince hafif yemeklerle bayramı geçirmek lazımdır. Her zaman ki gibi dengeli ve yeterli beslenme şartlarına uygun beslenilmelidir.
Su Tüketimine Devam
Bayramda ve sonrasında su tüketimine devam edilmelidir. Vücudun elektrolit sıvı dengesinin düzenlenmesi için suya ihtiyaç vardır. özellikle yaz günlerinde konsantrasyon için günlük ortalama 2.5 litre su tüketilmelidir.
Diyabet Hastaları Tatlıdan Uzak Durun!
Özellikle baklava gibi hamur işi şerbetli tatlılar kan şekerinde ani yükselmelere neden olur. Aynı şekilde glisemik indeksi yüksek olan besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Karpuz yaz için çok sağlıklı bir meyve alternatifidir. Fakat diğer meyvelere göre glisemik indeksi yüksek olduğu için DM hastalarının karpuz tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Ani kan şekeri yükselmelerini önlemek için karpuzun yanına 1 dilim yağsız beyaz peynir ekleyebilirler.
Eti Pişirme Yöntemine Dikkat Edin
Ramazan bayramında özellikle etin pişirme yöntemi çok önemlidir. Kavurma, kızartma vs. tercih edilmemelidir. Etin içerisinde zaten yağı bulunmaktadır. Et yemekleri yaparken dışarıdan yağ ilavesi yapılmamalıdır. Et yemekleri haşlama, ızgara, fırında tercih edilmelidir.
Fiziksel Aktivite Şart
İkindi yürüyüşleri veya akşam yemeğinden 45 dakika sonra tempolu yürüyüşleri günlük rutin olarak yapabilirsiniz. Yürüyüşe vakit ayıracak kadar zamanınız yoksa günlük 15 dakika ip atlayabilirsiniz.