Rekortmen bağışçı ramazana hazırlanıyor
İzmir'de 44 yıldır düzenli olarak kan bağışı yapan Ahmet Bahadır Alparslan, kan ve trombosit bağışında Türkiye rekorunu elinde bulunduruyor- İkna ettiği yüzlerce insanı düzenli bağışçı yapan Alparslan, ramazan ayında kan bağışının düşmesi nedeniyle bu aya
İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - İzmir'de, 66 yaşındaki Ahmet Bahadır Alparslan, Türk Kızılayı'na 44 yıldır düzenli olarak yaptığı kan ve trombosit bağışıyla Türkiye rekorunu elinde bulunduruyor.
Yeni bağışçılar bulmak için sürekli gezen Ahmet Bahadır Alparslan, ramazan ayında kan vermenin önemine dikkati çekmek üzere camilerde de bağışçı arayacak.
Alparslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesine 1972 yılında safra kesesi ameliyatı sırasında uygun kan bulamadıkları için büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, o dönemde kan bağışının önemini kavradığını ve o tarihten itibaren düzenli olarak kan vermeye başladığını söyledi.
Kan verdikçe sağlıklı ve dinç kaldığını fark ettiğine dikkati çeken Alparslan, kan bağışı konusunda kendisiyle kalmayıp önce çocuklarını ve akrabalarını ardından çevresindekileri düzenli kan bağışçısı yaptığını anlattı.
Alparslan, kan bağışının kendisi için bir yaşam felsefesi haline geldiğini bildirerek, halen kan ve trombositte 183 bağışla Türkiye rekorunu elinde bulundurduğunu ifade etti.
"66 yaşındayım, sağlığımı, dinçliğimi ve neşemi düzenli kan vermeme bağlıyorum." diyen Alparslan, çevresindekilere de kan bağışında bulundukça sağlıklı kalacakları yönünde telkinde bulunduğunu dile getirdi.
- Bulduğu bağışçılara yemek ikram ediyor
Alparslan, kan bağışında bulunmak üzere ikna ettiği kişilere sağladığı hizmetlerle Türk Kızılayı'nın gönüllü elemanı gibi çalıştığına değinerek, ikna ettiği kişileri kendi aracıyla kan merkezlerine götürdüğünü ve yemek ısmarladığını söyledi.
İnsanların kan vermekten çekindiğini ve birçok kişinin zamanı bahane ettiğini vurgulayan Alparslan, "Bağışın önemini anlayan gidiyor, veriyor. Erkekse, 'sen delikanlı mısın' diyorum, 'delikanlı olan kanını verir' diyoruz, kan vermeye gidiyoruz. Benim sloganım, 'kan ver, genç kal'. Yüzlerce kişiyi ikna ettim." ifadelerini kullandı.
Bağışçı bulmak için sokak sokak gezdiğini, kahvehanelere giderek kan bağışının önemini anlattığını aktaran Alparslan, ramazan ayında bağışçı sayısının düşmesi nedeniyle sıkıntı yaşandığını, bu nedenle de ramazan süresince cuma günleri camilere gidip cemaatle bağış sohbeti yapacağını sözlerine ekledi.
- "Milli gurur"
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök de kan ve trombosit bağışında rekortmen olan Alparslan'ı "milli gurur" diye tanımladıklarını belirterek, "183 kere sadece Kızılay'a kan bağışı yaptı. Keşke insanlar, Bahadır Bey'in yarısı kadar olsalar. Herkesi kan bağışına yönlendiriyor." dedi.
- Bağış için ön yargılıar kırılmalı
Kan bağışıyla ilgili ön yargıların kırılması gerektiğini, kan bağışında en büyük engelin insanlardaki "iğne korkusu" olduğunu dile getiren Gök, kan bağışında kullanılan iğnenin çok özel bir teknikle üretildiğini ve üzerinin silikon kaplı olduğunu ifade etti.
Gök, şöyle konuştu:
"Hepimizin canı tatlı. Vücuduma kocaman iğne girerken bilinçaltımda 'canım yanacak' diye kendimi kasıyorum ama acı hissetmiyorum. İğne acıtmıyor. Damarda resmen kayıyor, 45 derece açıyla girip ilerliyoruz. Damara girerken hiçbir acı hissetmiyoruz. Şu korkuyu yensek kan sorununu bir seferde çözeceğiz."
Tüm vatandaşlara Alparslan'ı örnek göstererek özellikle yaz aylarında ve ramazan ayında kan bağışı yapmaya çağırdıklarını bildiren Gök, alınan kanın hazırlanmasının ve kullanıma hazır hale gelmesinin minimum 6 saat gerektirdiğini belirtti.
Kanın alındığı an ihtiyaç sahibine verilemediği için acil durum olmadan kan bağışı yapmanın önemine dikkati çeken Gök, acil durum olduğunda stoklarda kan olmaması halinde hastanın yaşamını kaybedeceğini vurguladı.
AA
Kaynak: