Robotik ameliyatlarda çift konsol dönemi

Robotik ameliyatlarda çift konsol dönemi

Prof. Dr. Kural:

İSTANBUL (AA) - Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, robotik cerrahide kullanılan çift konsolun en önemli katkısının, anatomik bilgileri iki cerrahın da aynı anda paylaşıp ameliyatın yönünü değiştirme veya ameliyatın seyrine birlikte karar verme imkanı sağlaması olduğunu belirtti.

Kural, yaptığı yazılı açıklamada, cerrahinin geldiği en üst nokta olarak kabul edilen robotik cerrahinin, dünyada ve Türkiye'de pek çok ameliyatta başarıyla uygulandığını, Türkiye'de kamu ve özel hastanelerde yaklaşık 30 Da Vinci robotik cerrahi sistemi bulunduğunu anlattı.

Üroloji başta olmak üzere, kadın hastalıkları, kulak burun boğaz, genel cerrahi, kalp ve göğüs cerrahisi gibi branşlarda ameliyatlar gerçekleştirildiğine değinen Kural, robotik sisteme eklenen yeni özelliklerden birinin çift konsol sistemi olduğunu kaydetti.

Kural, çift konsollu robotta iki cerrahın, iki ayrı konsola oturduğunu ancak ikisi de ameliyat sahasındaki 3 boyutlu aynı görüntüyü takip ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu, hem ameliyat alanındaki anatomiyi paylaşmak açısından hastaya yarar sağlamakta hem de eğitim açısından robotik cerrahiye yeni başlayan cerrah için de ciddi avantaj oluşturmakta. Çift konsollu sistemi, şoför sürücü eğitimine veya pilot eğitimine benzetebiliriz. Gerektiğinde eğitim veren kişi tuşlara basmak suretiyle tüm aletlerin kontrolünü saniyeler içerisinde kendi eline alabilir ve tekrar eğitim gören cerraha geri verebilir. Çift konsol yokluğunda yeni bir cerrahı eğitirken, ameliyatın seyrini iki boyutlu ekrandan izliyorduk. İki boyutlu ekrandan görme ile 3 boyut aynı şey değil kesinlikle. İki cerrah da ameliyat sahasını üç boyutlu görünce yardımlaşma, paylaşım çok daha iyi olduğu gibi eğitim yapılıyorsa kalitesi de çok daha iyi olmaktadır." 

Ameliyat esnasında bir başka cerrahın yardımının önemine işaret eden Kural, en önemli katkıyı, "anatomik bilgileri iki cerrahın da aynı anda paylaşıp, ameliyatın yönünü değiştirmede veya ameliyatın seyrine birlikte karar verme imkanını sağlaması" şeklinde tanımladı.

Kural, "İki deneyimli cerrahın ameliyat yaptığını düşünün, birinin farketmediğini diğeri görebilir ve bu durum ameliyatın daha başarılı olmasını sağlar" ifadesini kullandı.

- "Hemen hemen tüm prostat kanseri ameliyatlarını, robotik cerrahi ile yapıyoruz"

Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Türkiye'deki cerrahların robotik cerrahi ile ilgili tecrübelerini artığını ve çevre ülkere eğitim verdiklerine değinirken, Yunanistan, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki meslektaşlarına yardımcı olduklarına işaret etti. 

Robotik ameliyat sayısının her geçen gün artığa dikkati çeken Kural, şunları kaydetti:

"Biz yaklaşık bin 300 ameliyat gerçekleştirdik. Bunun bin 100'ü prostat kanseri ameliyatı, 120'si de böbrek kanserine yönelik yaptığımız operasyonlar. Hastaya ait çok özel koşullar dışında hemen hemen tüm prostat kanseri ameliyatlarını robotik cerrahi ile yapıyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı