Rusya krizi Türkiye'ye vizyon kazandırdı
Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde hava saldırıları düzenleyen bir Rus savaş uçağını, bütün uyarılara karşın, hava sahası ihlali gerçekleştirince düşürmüştü. Savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan süreç, Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkiledi?
Türkiye Rusya ilişkilerini gazetemize değerlendiren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz, gazetemize önemli açıklamalar yaptı. 'Rusya ile Türkiye tarihte hep rekabet içinde olmuştur' diyen Yılmaz, en fazla iyi ilişkiler geliştirilen dönem AK Parti dönemidir" ifadesini kullanırken "Rusya'nın asıl maksadı 'Bakü-Ceyhan Petrol Hattı' ve 'TANAP' projesini provoke etmektir" şeklinde konuştu.
RUSYA İLE TARİHTE HEP REKABET İÇİNDE OLDUK
'Rusya Türkiye ilişkilerine baktığımız zaman, tarihte bu iki ülke her zaman rekabet içerisinde olmuşlardır' diyen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz, "İş birlikleri sınırlı olmuş. En fazla işbirliği içersinde olduğu dönem; 1700’lü yıllarda ki, o da 8 yıl sürmüş. 2000’li yıllarda Putin’in iktidara gelmesi ve 2002 yılında AK Parti iktidarının başlaması sonucunda baktığımız zaman 12 yıllık iyi ilişkilerin geliştirildiği bir süreç var. Günümüzdeki dönem Türkiye – Rusya ilişkilerinin en uzun olduğu dönemdir. Normalde, iki ülke açısından işbirliği olağanüstü iken rekabet ise olağandı. Hem Ruslar hem de Türkler’in hitap ettiği coğrafya, ortak bir coğrafya. İki ülkenin aynı bölgelerde çıkarları çatışıyor. Rusya ekonomik anlamda, enerjiye bağımlı bir ülke. Rusya’nın bu enerjiyi dışarıya taşıyabilmesi için Türkiye’ye ihtiyacı var. Rusya açısından Türkiye, hem bir pazar hem de Avrupa'ya açılmanın tek yolu... Fakat Türkiye, Rusya üzerinden gelebilecek yeni hatlar dışında, Azerbaycan’dan Bakü-Ceyhan Petrol Hattı ve TANAP dediğimiz doğalgaz hattını kurmak istiyor. Rusya bunları rekabet olarak algılıyor" şeklinde konuştu.
RUS HALKIYLA SORUNUMUZ YOK
'Uçak krizi olduğu dönemde, Rusya’da Türk vatandaşlarına kötü davranıldı' açıklaması yapan Yılmaz, Rus halkının Türk vatandaşlarına yaklaşımını değerlendirirken şu ifadelere yer verdi: "Halkın yaklaşımında herhangi bir değişiklik yok. Sivil halkın içerisinde herhangi bir problem yaşamıyoruz ancak devlet kademelerinde işiniz olduğu zaman, her ne kadar Putin “Benim Türk toplumuyla bir derdim yok” dese de, resmen eziyet ediyorlar. Havaalanında 2-3 saat bizi bekletiyorlar. Keyfi olarak eziyet ediyorlar. Bu halk ile ilgili bir durum değil ama Rus yönetimi şu anda normal düşünemiyor. Ne yapacaklarını bilmiyorlar, saldıracak yer arıyorlar"
RUS KRİZİ TÜRKİYE'YE YENİ BİR VİZYON KAZANDIRDI
'Bu krizden Rusya'nın zararlı çıktığını' da dile getiren Salih Yılmaz, "Rusya, Türkiye’yi cezalandırmak amacıyla Türkiye’ye ambargo uyguladı. Türkiye’den mal alımını, sebze meyve alımını yasakladı. Türk işçilerin çalışmasına zorluklar getirdi. İlk 1-2 ay Türkiye bir zorluk yaşadı fakat Türkiye çevresi geniş olan ve girişimcilik açısından belki de dünyada en hızlı girişimcilere sahip bir ülke. Türkiye, Ortadoğu’da, Mısır’da, İsrail’de, Avrupa’da, İran’da yeni pazarlar buldu. Rusya Türkiye’ye turist göndermeyeceğim diyor. Göndermeyebilir, Türkiye burada kaybeden olmaz. Turizm bölgelerimize Ortadoğu’dan, İskandinav ülkelerinden turistler ile dolduracaktır. Ama Ruslar böyle güzel bir turizm bölgesinden mahrum kalacaklar. Sebze meyve satımında da yine Ortadoğu ülkelerine satmaya başladı. Aslında Türkiye burada bir vizyon kazandı. Çünkü Türkiye’de politik anlamda bir daralma ortaya çıktı. Bu daralma Rusya ile yaşanan kriz sonrası yeni bir vizyona dönüştü. Türkiye bir şeyin farkına vardı; Enerji bakımından Rusya'ya bağımlı olduğunu anladı. Bundan dolayı yeni hatlar kurmak için Azerbaycan ile İran ile yurt dışına batı ülkelerine taşımak için çalışmalar yapılıyor. Türkiye çok daha ucuza petrol hatları, doğal gaz elde edebilir. Türkiye yeni projelerle silkindi, kendine geldi" ifadesine yerdi. M.Ali Elmacı-Memleket