"Rusya pazarı kiraz üreticisini rahatlattı"

"Rusya pazarı kiraz üreticisini rahatlattı"

İklimsel etkiler nedeniyle geçen yıla oranla yüzde 30 civarında bir kayıp beklenen kirazda, 25 bin tonluk ihracatla 66,4 milyon dolar gelir elde edildi- Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yazgan:- "Kiraz ihracatında ana pa

BURSA (AA) - SERGEN SEZGİN - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, iklimsel etkilere bağlı olarak geçen yıla göre rekoltesinde yüzde 30 kayıp bekledikleri kirazda Avrupa ve Rusya'ya yönelik ihracatın üreticiyi umutlandırdığını belirtti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri'nden alınan bilgiye göre, bu yıl 18 Haziran'a kadar Türkiye geneli kiraz ihracatı 25 bin ton olarak gerçekleşti ve bu ihracattan 66,4 milyon dolar gelir elde edildi. Kirazda bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 11, değer bazında ise yüzde 29 düşüş yaşandı.

AB ülkelerine kiraz dış satımı, 18 Haziran'a kadar miktar bazında 10 bin 900 ton olarak gerçekleşirken, Rusya Federasyonu'na kiraz ihracatı da 6 bin 200 ton oldu.

Yazgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kiraz üretiminin talihsizliklerle başladığını söyledi.

Özellikle kışın don olayının belli bölgelerde etkilerinin ortaya çıktığını belirten Yazgan, diğer ürünlerde ise erkenci bölgelerde yağmurun getirdiği kalite problemleri yaşadıklarını ifade etti.

Bu problemlerin ihracatçıları etkilediğini anlatan Yazgan, "Öyle olunca hem verimdeki azalış artı bir de bu ürünlerde yağmura bağlı kalite kayıpları ortaya çıkınca sezon, biraz sorunlu başladı. Sanıyorum bu dönem itibarıyla mevsimin normale dönmesiyle istediğimiz standartlarda ürünü alma imkanımız olabilir ve ihracatımızı geçmiş yıllardaki gibi o kalite ve nitelikte yapma şansına sahip olabiliriz." diye konuştu.

Bu yıl oran anlamında ihracatta bir kaybın söz konusu olacağına değinen Yazgan, şöyle devam etti:

"Geçen yılki rakamı yakalayabileceğimizi düşünmüyorum. Bunda sadece kalite kaybının etkisi değil iklimsel etkenlerinin başında olan don etkisi de söz konusu. Daha henüz verim halinde olan ya da meyve bağlamış ama renk almamış bölgelerimiz var. Geçici dediğimiz bölgelerimiz var. Bu bölgelerin benzer sorunlar yaşaması durumunda ihracatımızdaki değerlerin aşağıya düşme riski de var. Şu an itibarıyla baktığımızda erkenci ve orta dediğimiz bu bölgelerde verim iklimsel yağış ve donla birlikte yüzde 30 civarında bir kayıp var. Geçen yıl ihracat 75 bin ton civarında olmuştu. Bu yıl bunun altında kalacağız."

Yazgan, kirazın olgunlaşma dönemlerinde yaşanan yağışın kalite konusunda sorun oluşturacağına dikkati çekerek, kirazı etkileyecek bir iklimsel olay yaşanmamasını temenni etti.

Rusya pazarının önemine işaret eden Yazgan, şunları kaydetti:

"Rusya bizden hiçbir zaman vazgeçecek bir ülke değil. Her üründe bizden vazgeçecek durumda değil. Hem coğrafi yakınlığımız nedeniyle hem de ürünlerimizin kalitesi açısından baktığımızda Rusya bizi her zaman tercih eder konumda. Bu yıl yasal olarak her türlü engel kalktığı için şu anda Rusya'ya kiraz ihracatımız iyi gidiyor. Kiraz ihracatında ana pazarımız Avrupa ancak Rusya'nın talebi, ülkemizi, ihracatçıyı ve üreticimizi bu yıl rahatlattı."

- Rusya'ya domates ihracatı

Yazgan, Rusya'da domates seralarına büyük yatırımlar yapıldığını, bu yüzden Rusların Türkiye'den domates alımını durdurduğunu belirterek, "Kendi topraklarında Türkiye'deki gibi kaliteli domates üretimi yapamayacakları için yakın bir zamanda yasağın kalkacağını düşünüyorum. Yine bizim domatesimizi alacaklardır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı