"Rusya tekrar saldırırsa Suriye'den göç dalgası gelebilir"
İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Yıldırım:- "Rusya'nın saldırısıyla göç tehlikesi söz konusuydu. Rusya tekrar saldırırsa göç hareketiyle karşılaşma ihtimalimiz olur"- "Mülteci kampları, orada tampon bölgenin oluşması, mültecilerin nerede barındırılac
MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Rusya'nın Suriye'deki saldırılara yeniden başlaması durumunda göç dalgasının olabileceğini belirterek "Mültecilerin nerede barındırılacağı, çadırların nereye kurulacağı konusunda İHH olarak araştırmalarımız var." dedi.
Yıldırım, AA muhabirine Suriye'deki iç savaşı ve sığınmacılara yönelik çalışmaları değerlendirdi.
Anadolu topraklarının bugüne kadar çok sayıda mazlumu ağırladığını söyleyen Yıldırım, Türkiye'nin, sığınmacılara dünyanın en iyi şartlarını sunduğunu ifade etti.
Yıldırım, Türkiye'nin, Avrupa'dan gelecek sığınmacılar için de gerekli önlemleri alacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu kişileri mevcut kamplara tekrar koyabilir veya iş gücünden faydalanabilir. Şahsen ve kurumsal olarak yaptığımız araştırmalarda Avrupa'nın bunun yasal zeminini hazırlamakta zorluk çekeceğine inanıyoruz. Önümüzdeki süreci hep birlikte takip edeceğiz. Sivil toplum kuruşları ve İHH, yeni gelecek olan mülteciler konusunda elinden geleni yapacaktır, eğer Avrupa verdiği sözü tutabilirse."
Suriye'de devam eden iç savaşa değinen Yıldırım, oradaki halkın çok zor şartlar altında yaşadığını, insani yardım konusunda sürekli destek verdiklerini anlattı.
Yıldırım, Esed rejiminin sivillere yönelik saldırılarının devam ettiğini öne sürerek şunları söyledi:
"İnsanların hali kötü, imkanlar yetersiz. İlk planda, içeriden gelmesi düşünülen göç riski biraz azalmış durumda. Suriyeli muhalefet, Esed rejimi tek kalmış olsaydı yani Rusya olmamış olsaydı, Esed'i düşürebilecek güçteydi; göç hadisesinin olmasına da gerek yoktu."
Rusya'nın saldırılarının göç tehlikesini ortaya çıkardığına dikkati çeken Yıldırım, "Rusya tekrar saldırırsa göç hareketiyle karşılaşma ihtimalimiz olur. Onun için mülteci kampları, orada tampon bölgenin oluşması, mültecilerin nerede barındırılacağı, çadırların nereye kurulacağı konusunda da İHH olarak araştırmalarımız var." şeklinde konuştu.
Yıldırım, Suriye'deki mazlumlara mümkün olduğu kadar insani yardım ve sağlık malzemesi götürmeye, ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını vurguladı.
Sığınmacı hareketliliğinin birkaç senede çözülemeyeceğinin altını çizen Yıldırım, bu konunun önümüzdeki 40 yılın en önemli meselesi olacağını, sivil toplum kuruluşlarının, sığınmacıların hak ve özgürlüklerinin takipçisi olması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin bölgede yaşananlara insani eksende baktığını ancak dünya devletlerinde bunun karşılığının görülmediğini belirten Yıldırım, "Türkiye, kendi menfaatlerinden ziyade Suriye halkının, oranın çocuklarının menfaatini düşünüyor. Bunun için mülteciler konusunda üzerine düşeni yapıyor. Türkiye, Suriye'deki bu savaşı, halkın iradesine uygun bitirebilecek bütün görüşmeleri yapmayı şu anda hedeflemiş, kendisine rol olarak kabul etmiş. 30 yıldır savaşlarda görev yapan bir kurumuz, bunu bütün bölgelerde hissediyoruz. İnşallah, Türkiye'nin bu iyi niyeti karşılık bulur." değerlendirmesini yaptı.
AA
Kaynak: