Rusya ve AB Mars için anlaştı
Rusya ile Avrupa Uzay Ajansı, Mars'ı araştırmak için güçlerini birleştiriyor.
Hedef yine Mars... Rusya ile Avrupa Uzay Ajansı, Kızıl Gezegen'i araştırmak için güçlerini birleştiriyor. Mars için 2016 ve 2018 tarihli projelerde Avrupa Uzay Ajansı ile Rusya'nın ortak çalışmasını öngören anlaşma hazırlandı. İmzanın yıl sonundan önce gerçekleşmesi bekleniyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Curiosity yani Merak aracıyla Mars'taki serüveni devam ederken, Avrupa Uzay Ajansı da Kızıl Gezegeni ajandasına aldı.
Ajans, 2016 ve 2018 yıllarında Mars ile ilgili 2 önemli projeye hazırlanıyor. İlk proje, Mars'a bir uydu göndererek, gezegenin atmosferi incelemek, biyolojik yaşamın varlığının bir kanıtı olarak görülen metan ve diğer gazların varlığını araştırmak üzerine...
2018 için hedeflenen ikinci projede de, gezegene, 2 metre derinliğinde kazı yapabilecek uzay aracı indirilecek.
ABD AB'ye Desteğini Geri Çekince Devreye Rusya Girdi
Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars projesine daha önce Amerikan yönetimi destek veriyordu. Ancak Washington bu yıl başlarında desteğini çekti. İşte tam bu noktada Rusya devreye girerek, doğan boşluğu doldurdu.
Avrupa Uzay Ajansı'nın onay verdiği işbirliği anlaşmasına göre, Rusya projelere roket desteği sağlayacak, uydu ile gezegene indirilecek aracın bazı parçalarını üretecek. Mars'tan gelecek veriler de, Avrupalı ve Rus bilimadamları tarafından ortaklaşa değerlendirilecek.
Ajans, 2005'ten bu yana Mars projesine 400 milyon avro harcadı, projenin maliyetinin de 1 milyar 200 milyon avroyu bulması bekleniyor. Bu paranın 850 milyonunu toplayan ajans, kalan bölüm çin finansal araştırmalarını sürdürüyor.