"Sağlık Bakanlığı taramaları kanserden ölümleri azalttı"
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun:- "Kanserde erken tanı çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı ve Kanser Savaş Daire Başkanlığı bu konularda büyük çaba sarf ediyor. Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu erken
EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, Sağlık Bakanlığının taramalarıyla birçok hastada kanserin erken safhada teşhis edilebildiğini, bu sayede kanserden ölümleri azaldığını söyledi.
Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada artan nüfusla birlikte kanserli hasta sayısının arttığını belirtti. Türkiye'de ise erken teşhis ve kanseri yenme oranında artış olduğunu belirten Coşkun, "Kanserde erken tanı çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı ve Kanser Savaş Daire Başkanlığı bu konularda büyük çaba sarf ediyor. Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu erken teşhis tarama yöntemleri ve bu konuda insanların bilinçlendirilmesi sayesinde daha çok hasta, kanserin erken safhalarında teşhis edilebiliyor" diye konuştu.
Kanserin erken teşhis edildiği taktirde hastanın birçok ilaç ve yoğun tedaviye maruz kalmayacağını dile getiren Coşkun, şöyle devam etti.
"Her kanserin erken tanısı ve teşhis edilme yöntemi yok. Özellikle meme, bağırsak, prostat ve rahim ağzı kanserlerinde Sağlık Bakanlığı'nın tarama programlarından yararlanılıyor. Akciğer ve mide kanserlerinde tarama programlarını kullanmak pek mümkün olmuyor. Bunlarda da hastanın şikayeti olduğunda uygun olan doktora gidilerek erken teşhis edilebiliyor. Bakanlığın tarama yönteminde, meme kanserinde memografi, rahim ağzı kanserinde örnek alınması ve çeşitli testler, prostat kanserinde PSA muayenesi, bağırsak kanserinde de kolonoskopi yapılarak erken teşhis yapılabiliyor. Erken teşhisin sonucunda sadece cerrahi müdahaleyle kanserden kurtulabiliyor."
Coşkun, geçmiş döneme göre erken teşhis sonucu meme, bağırsak, prostat ve rahim ağzı kanserlerinden kurtulmada yüzde 30 oranında artış olduğuna dikkati çekti.
Coşkun, "Sağlık Bakanlığı bu hizmeti vatandaşlarımıza sunuyor. Birçok il ve ilçede kanser erken teşhis merkezi açıldı. Bundan sonra halkımızın bundan faydalanıp gitmesi gerekiyor. Hekimlerimizin de vatandaşlarımızı bu hizmetlere yönlendirmesi gerekiyor. Devlet her türlü imkanı sunuyor, vatandaşlar bunlardan faydalanmalıdır" diye konuştu.
-"Hemoroiddir deyip geçmeyin"
Özellikle kadınlarda meme kanserine yönelik monografi ve rahim ağzı kanseri taramalarının 40'lı yaşlarda yapılmasını isteyen Coşkun, şunları kaydetti:
"Bunları rutin olarak öneriyoruz ama daha erken yaşlarda olsa bile bütün şikayetlerin önemsenmesi gerekiyor. Mide rahatsızlığında 'gastrittir, yanmadır' deyip geçilmemesi gerekiyor ya da bağırsakta bir kanama olduğunda bu 'hemoroiddir' deyip geçilmemesi gerekiyor. Öksürük, kanlı balgam, sünizit gibi rahatsızlıklarda da hastanın doktora başvurması gerekiyor."
AA
Kaynak: