Sağlık Haftası

Sağlık Haftası

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. Karaman: "Dünyada ve ülkemizde sağlığa zararı olan en büyük tehlikelerden biri hiç kuşkusuz bağımlılıklardır"

DİYARBAKIR (AA) - Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, dünyada ve Türkiye'de sağlığa zararı olan en büyük tehlikelerden birinin bağımlılıklar olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Karaman, Sağlık Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bağımlılıkların depremden ve doğal afetlerden daha fazla can kaybına yol açtığını, Türkiye'de her yıl ortaya çıkan 50 bin akciğer kanseri vakasının yaklaşık yüzde 90'ının tütün ürünleri tüketiminden kaynaklandığını belirtti.

İnsanın en değerli hazinesinin sağlık olduğunu vurgulayan Karaman, şunları kaydetti:

"Bu tür haftalar çok önemli anlamlar taşıyor. Hala dünyada 1 milyar 300 milyon kişinin düzenli sigara içmesi, bağımlılığın ne kadar tehlikeli bir boyutta olduğunu bizlere göstermektedir. Dünyada ve ülkemizde sağlığa zararı olan en büyük tehlikelerden biri hiç kuşkusuz bağımlılıklardır. Sigaranın yanında 1990'lı yıllardan itibaren nargilenin popülaritesinin hızla artması ve özellikle gençler arasında kullanımının yaygınlaşması, nargile salgınını halk sağlığında yeni bir mücadele alanı olarak ortaya çıkarıyor. Nargile dumanı, akciğer kanseri, mesane kanseri, oral kanserlere yol açtığı bilinen toksik ajanları yüksek oranda içeriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2005'te yaptığı bir araştırmaya göre, bir nargile seansında çekilen duman hacmi 50 sigaraya eşittir. Nargile içerken çok daha uzun süre dumana maruz kalınır ve bu da KOAH olma riskini arttırır. Aromatik tütünlerde bulunan şekerin yanmasıyla ortaya çıkan toksik maddeler ve bunların nikotinle olan etkileşimi nargilenin bağımlılık yapıcı etkisini arttırır. Nargile ayrıca hepatit, tüberküloz, herpes gibi çok çeşitli bulaşıcı hastalığın yayılmasına neden olur."

Prof. Dr. Karaman, Dünya Sağlık Örgütü'nün, alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul ettiğini hatırlatarak, "Az miktarda alkol tüketiminin dahi kansere yol açtığı gösterilmiştir ve tüketilen alkol miktarı arttıkça, kanser gelişme riski de artmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde alkol tüketiminin azaltılması için tedbirler alınmaya başlanmıştır. Ülkemizde alkol tüketiminde son 10 yılda 4 kat artış görülmüştür. Ülkemizde de alkol tüketiminin azaltılması için kamuoyu oluşturmaya yönelik kampanyalar yürütülmesi gerekmektedir" ifadesini kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı