"Sağlıklı beslenmede sadece meyve ve sebze yeterli olmaz"
DÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arslanoğlu:
DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, besin maddeleri sayesinde hastalıklardan korunulabileceğine, sağlığın düzeltilebileceğine ve yaşam süresinin uzatılabileceğine inandığını belirterek, "Beslenmenin temel dayanakları proteinler ve esansiyel yağlardır" dedi.
Arslanoğlu, AA muhabirine, "mucize besinlerin" güncel yaşamda ve medyada çok sık gündeme geldiğini, insanların buna dayanarak bazı tutumlarla sağlıklarını garanti altına almayı, gençleşmeyi, hastalıklardan korunmayı ve aynı zamanda zayıflamayı istediklerini söyledi.
"Beslenme, gerçekten çok önemli" diyen Arslanoğlu, şöyle konuştu:
"Besin maddeleri sayesinde hastalıklardan da korunulabileceğine, sağlığın düzeltilebileceğine, yaşam süresinin uzatılabileceğine inanıyorum ancak tek besin maddesine ağırlık vermek yanlış bir tutum. Bol antioksidan içeren birtakım meyve ve sebzelerin gerçekten kanserden koruma potansiyeli yüksek.
Belirli senelerde belli besin grupları ön plana çıkıyor. 3-4 sene önce nar vardı. Bir sene bakıyorsunuz, böğürtlen, bazı dönemler çilek, kivi türleri ön plana çıkıyor. Bunlar hemen çözüme ulaşmak isteyen kişilerin başvurduğu birtakım yöntemler. Dikkat ettiğimizde koyu ve değişik renkli birçok meyve ve sebze antioksidan içeriyor. Bunlar bu kadar yararlıysa, özellikle bunların ağırlıkta olduğu bir beslenme tarzı mı seçmemiz lazım? Elbetteki hayır. Bunlar yardımcı besinlerdir. Beslenmenin temel dayanakları proteinler ve esansiyel yağlardır."
Bireylerin meyve ve sebzelerle sağlıklı beslendiklerini düşünerek kendilerini kandırmaması gerektiğine dikkati çeken Arslanoğlu, besin çeşitliliğini artırmak gerektiğini kaydetti.
Arslanoğlu, taze ve uygun koşullarda yetiştirilen sebze ve meyvelerin başka yararları da bulunduğunu dile getirerek, "Mesela insan organizmasını alkali yapmak. Bu da çok önemli çünkü asit, yaşamımız boyunca hem yaptığımız hareketlerden hem tükettiğimiz enerjiden hem de yediğimiz besinleri sindirirken yan ürün olarak muhakkak ortaya çıkar. Bu asidi dengelemek, vücudu alkali hale getirmek lazım. Bunu da meyveler, sebzeler yapıyor" ifadesini kullandı.
Kaynak: