Salih Yılmaz:Türkiye strateji değiştirdi
İsrail ile mutakabat sağlanması ile ilişkilerin normalleşmesi ve Rusya ile Türkiye arasında atılan adımlar toplumun geniş kesimleri tarafından olumlu bulunurken iş dünyasının da yüzünü güldürdü
İtalya’nın başkenti Roma’da bir araya gelen Türk ve İsrail yetkililerin görüşmeleri sonrasında Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eş zamanlı açıklama ile Türkiye İsrail ilişkilerinin normalleştiğini belirten açıklama yaptı. İlişkilerin normalleşmesi ile gerek İsrail gerek Türk yetkililer tarafından ekonomik gelişmelerin de yaşanacağı ifade edilirken, yaşanan süreç iş dünyasının da yüzünü güldürdü. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz, İsrail ve Rusya ile atılan adımları Memleket'e değerlendirdi. 'Devletler politikalarını günlük değil daha uzun soluklu olarak planlamalıdır' diyen Yılmaz, "İsrail ve Rusya ile atılan adımlar bizim normalleşme kararımızın göstergesidir" ifadesini kullandı.
‘BU ADIM SADECE GAZZE'Yİ DEĞİL BÖLGEYİ İLGİLENDİRİYOR’
'İsrail’le yapılan anlaşmada özellikle Gazze'de abluka ve ambargo altında olanları rahatlatacaktır çünkü Türkiye sayesinde bu ambargo kaldırılmış oluyor' yorumunu yapan Prof. Dr. Salih Yılmaz, “Bazılarının getirdiği eleştiri ise bu adıma göre, sadece Türkiye insani yardım gönderdi/gönderecek ama diğer ülkeler gönderemeyecek. Halbuki, olaya iyi tarafından bakarsanız Türkiye haricindeki ülkeler Gazze'ye gönderecekleri yardımı da Türkiye üzerinden gönderebileceklerdir. Gazze'ye yapılan yardım aynı zamanda diğer bölgeler için de önemli. Türkiye Gazze'den sonra diğer bölgelere de yardımda bulanabilecek, sanayi bölgesinin kurulması başta olmak üzere elektrik ve içme suyu sorunun giderilmesi, bir hastane yapılması konusunda uzlaşıya varılmış durumda. Bunun dışında baktığımızda özellikle Suriye’de ve Ortadoğu'da, İran’ın etkisinin yayıldığını görüyoruz ve İran'ın bölgeyi elde etmeye çalıştığını biliyoruz.Türkiye’nin ekonomik etkiler başta olmak üzere stratejik konumda bir ülke olarak İsrail’le olan ilişkilerini düzeltmesi sonrasında da Suriye’nin iç-dış politik durumu yeniden düzene sokması İsrail ve Suriye ile Türkiye açısından da bir avantaja dönüşüyor. Yine biz biliyoruz ki, İran da bölgede güçlü bir ülke olabilmek adına komşularla sıfır sorun çalışması yapıyor" diye konuştu.
RUSYA İLE TÜRKİYE BİRBİRİNİN TAMAMLAYANIDIR
“Rusya ve Türkiye rakip gibi gözükse de, stratejik anlamda bakıldığında birbirlerinin tamamlayanıdır” şeklinde konuşan Salih Yılmaz, "Türkiye’nin çevresindeki bütün ülkelerde bir siyasi çeşitlilik var. Türkiye bu süreçte bazı alanlarda yarım kaldı ve bu süreci dengeye oturtabilmek için strateji değişikliğine gitti. Dolayısıyla bugünkü yaşananları sadece ekonomi ile açıklamak doğru olmayacaktır çünkü ekonomi tek başına etkili değil, zira bunu, 50 yıl sonrasını düşünerek değerlendirmek lazım. Çünkü Rusya'nın özelikle Çin ve İpekyolu projesi kapsamında Avrupa'ya açılan stratejisi var. Bu stratejide Türkiye, önemli bir yere sahip. Her ne kadar bölgede Rusya ve Türkiye rakip gibi gözükse de, stratejik anlamda bakıldığında birbirlerinin tamamlayanıdır. Bu iki ülkenin ortak çıkarlarına ekonomik anlamda katkı sağlıyor" dedi. 'Birileri bu hamleleri Ruslar'ın yıldırım dosyası olarak nitelemesinin yanlış olduğunu da sözlerine ekleyen Yılmaz, "Bu hamleler 'Rusların yıldırım dosyası' olarak adlandırılıyor ama şunu hatırlatmak lazım ki, artık küresel dünyada bu tür adımlar böyle adlandırılıyor. Bunu zafer ya da yenilgi olarak değerlendirmek doğru olmaz, çünkü diplomaside bu tür adımlar zaman zaman atılır ve bu politik adımları böyle değerlendirmek gerekir" ifadesini kullandı.
M. Ali Elmacı-Memleket