"Sanayi üretimi Avrupa'ya dönmeye başlıyor"
Antalya OSB Başkanı Bahar:- "Ucuza üretmek için Avrupa'dan Uzak Doğu'ya giden sanayiciler merkeze dönerek, tam otomasyonlu, tüm üretimin robotlar tarafından yapıldığı yeni tesisler kurup iş gücü maliyetini sıfıra indirmeyi başarıyor"
ANTALYA (AA) - Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, ucuza üretmek için Uzak Doğu'ya giden Avrupalı sanayicinin ülkelerine dönerek, tam otomasyonlu, tüm üretimin robotlar tarafından yapıldığı yeni tesisler kurduğunu bildirdi.
AOSB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, AOSB'nin bölge sanayicisine yeni ihracat pazarları yaratmak adına başlattığı sektörel ticaret heyeti programlarının son durağı Fransa ve Almanya oldu.
Antalya OSB Başkanı Ali Bahar başkanlığında gerçekleştirilen seyahatlere gıda, tarım ve plastik sektöründe üretim yapan bölge sanayicileri katıldı. 10 gün süren program kapsamında her iki ülkenin büyükelçilikleri, ataşelikleri, ticaret ve sanayi odaları, kalkınma ajansları, sektöre ait dünyaca ünlü üretim tesisleri ziyaret edildi, ülkelerdeki yatırım fırsatları hakkında bilgi alındı.
Avrupa'nın sanayi alanında lokomotif sayılan ülkelerine gerçekleştirilen ziyaretlerle ilgili izlenimleri hakkında bilgi veren AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bahar, Almanya ve Fransa gibi ileri teknoloji üretimi yapan ülkelerde merkeze dönüş trendinin başladığına dikkati çekti. Firmaların, "ucuz iş gücü var" diye Uzak Doğu'ya fabrika açmak yerine tam otomasyonlu, tüm üretimin robotlar tarafından yapıldığı yeni tesisler kurup, iş gücü maliyetini sıfıra indirmeyi başardıklarını belirten Bahar, "Şu anda Avrupa'nın birçok fabrikasında sanayi 4.0 konuşulmuyor, bizzat uygulanıyor." açıklamasında bulundu.
Adidas firmasının ürünlerini artık Vietnam'da değil, Almanya'da kurduğu ve tam otomatik sanayi robotlarıyla donattığı fabrikasında üretmeye başladığını vurgulayan Bahar, "Bu trendin diğer firmalara sirayet etmesi an meselesidir." ifadesini kullandı.
- Afrika faktörü
Ucuz ve vasıfsız emek ile üretilen bütün sanayi üretimlerinin bir dönem Uzak Doğu'ya kaydığını, fakat bu durumun geçerliliğini yitirmeye başladığını kaydeden Bahar, teknolojinin tam hakimiyet sağlamasıyla birlikte Uzak Doğu'nun oyun dışında kalacağını ifade etti. Madalyonun öteki yüzünde Afrika gibi başka bir alternatifin bulunduğunu da belirten Bahar, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tarım, sanayi ve bu gibi emek yoğun işlerde salgın hastalıklardan, terörden ve savaştan kurtulmuş bir Afrika devreye girdiği zaman teknolojisi düşük, ucuz emek gerektiren işler lojistik ve ucuz ham madde gibi avantajları nedeniyle Afrika'ya gidecektir. İşte o zaman bizim yapmış olduğumuz tüm bu işler çöp olacaktır. O yüzden Türkiye hiç zaman kaybetmeden teknolojisini, eğitim reformları ile beşeri sermayesini geliştirmeli, Ar-Ge ve inovasyon alanında elle tutulur atılımlar yapmalı, iş gücü vasıflarını hızla yükseltmeye yönelik somut adımlar atmalıdır."
AA
Kaynak: