Sanık üsteğmen müşteki avukatlarının sorularına cevap vermedi

Sanık üsteğmen müşteki avukatlarının sorularına cevap vermedi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahındaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahındaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları kampüsünde görülen davanın öğleden sonraki bölümünde, darbe girişimi sırasında askerlere silah dağıttığı sırada güvenlik kameralarına yansıyan sanık eski üsteğmen Hamza Toprak hakim karşısına çıktı.

Hazırlık aşamasındaki ifadelerini kabul etmeyen Toprak, mahkeme huzurundaki beyanlarının esas alınmasını isteyerek savunmasına başladı.

Toprak, olay tarihinde akşam saatlerinde garnizon terk belgesi almak için görev yeri olan Jandarma Genel Komutanlığına gittiğini, karargaha geldikten kısa bir süre sonra büyük bir kargaşanın başladığını söyledi.

Terör saldırısına karşı herkesin silah alması için talimat verildiğini iddia eden Toprak, bunun üzerine silahlıktan bir tüfek aldığını anlattı.

Toprak, gece boyunca darbe girişimi kapsamında herhangi bir eylemde bulunmadığını ve sabah saatlerinde polise teslim olduğunu savundu.

Çapraz sorgu sırasında bir müşteki avukatının "Komutanın emir astsubayları o gece karargaha alınmazken siz ise çok rahat bir şekilde içeri giriyorsunuz. Neden sizi bu şekilde aldılar?" sorusuna sanık Toprak, cevap vermek istemediğini ifade etti.

Aynı avukatın, "Garnizon belgesini alıp Aydın'daki bir arkadaşınızı düğününe gideceğinizi söylediniz. Peki, bunun için bilet aldınız mı?" sorusuna karşılık Toprak, bilet almadığını söyledi.

Sanık Toprak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ilgili hükümlerini gerekçe göstererek diğer bazı müşteki avukatların sorularını da yanıtsız bıraktı.

Öte yandan iddianamede Toprak hakkında şu tespite yer verildi:

"Şüphelinin olay tarihinde, meydana gelen yasa dışı faaliyetleri basından görmesine ve nöbetçi olmamasına rağmen Jandarma Genel Komutanlığına sivil kıyafetli geldiği, televizyondan izlediği Başbakanın açıklaması sonrası yapılan faaliyetin darbe teşebbüsü olduğunu anladığını beyan ettiği, silahlıkta diğer şüphelilere silah dağıttığı ve sonrasında kendisinin silahlandığı, ardından Atalay salonunun girişinde silahlı olarak beklediği, sonuç itibari ile belirtilen delillerle dosya muhteviyatı birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin üzerine atılı suçları işlediği anlaşılmıştır."

 

Kaynak:Haber Kaynağı