Savaş Mağduru Çocuklar, Türkçeyi Kto Karatay'da Öğreniyor

Savaş Mağduru Çocuklar, Türkçeyi Kto Karatay'da Öğreniyor

Suriye’deki savaşın en büyük mağduru olan çocuklar, dil sorununu aşmak için Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KARDİL) Türkçe öğreniyor.

Suriye'deki savaşın en büyük mağduru olan çocuklar, dil sorununu aşmak için Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (KARDİL) Türkçe öğreniyor.

 

Dünyanın birçok ülkesi ile birlikte Suriye'deki savaşın da en büyük mağduru olan çocuklar, sığınmacı olarak yaşadıkları Türkiye'de birçok zorlukla karşılaşıyor. Bu zorlukların en başında ise günlük yaşam, eğitim ve sosyalleşme alanlarında engel oluşturan dil sorunu geliyor. Çoğunluğu Suriyelilerden oluşan ve ailelerini savaşta kaybeden sığınmacılar, kendilerine kucak açan Türk halkıyla kolay iletişim kurabilmek ve aradaki dostluğu daha da geliştirmek amacıyla KTO Karatay Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Türkçe öğreniyor.

 

Tarihi misyonu gereği Türkçe öğretme çalışmalarını başlatan Anadolu'nun en önemli eğitim merkezi konumundaki Karatay Medresesi'nin devamı olan KTO Karatay Üniversitesi'nde de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Konya İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Karatay Halk Eğitim Merkezi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Konya İl Temsilciliği ile imzalanan protokol çerçevesinde 12-18 yaş aralığındaki yabancı öğrencilere Türk kültürü ve Türkçe dersleri veriliyor. KTO Karatay Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından verilen eğitimlerle yabancı öğrencilere Türkçe derslerinin yanı sıra Türk kültürüne ait bilgiler de verilerek öğrencilerin uyum süreçlerini hızlandırmak amaçlanıyor.

 

KARDİL'den yapılan açıklamada, "KTO Karatay Üniversitesi KARDİL olarak şehrimizde bulunan sığınmacıların Türkçe öğrenmelerine katkıda bulunuyoruz. Üniversite olarak üzerimize düşeni yaparak öğrencilerimize çeşitli etkinlik ve yöntemlerle Türkçe öğretmeye çalışıyoruz. Türkçe öğretiminin yanı sıra onlara kültürel oryantasyon da düzenledik, piknik ve çeşitli etkinliklerle, ülkemize uyum süreçlerini hızlandırmayı amaçladık. Merkezimizde savaş mağduru olan, dünyanın birçok ülkesinden öğrenciler eğitim aldı" ifadeleri yer aldı.

 

Dost ülke Türkiye'nin dilini öğrenmek için büyük çaba gösteren Suriyeliler, Türkiye'nin kadim üniversitesinde Türkçe öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor. Türkçe sayesinde kendilerini rahatça ifade edebilen sığınmacılar, yaşadıkları acıları Türk halkıyla paylaşma imkanı buluyor ve aradaki dostluğu daha da geliştiriyor. Suriyeli sığınmacılar, KTO Karatay Üniversitesi KARDİL sayesinde Türkçeyi öğrenerek üniversite okumayı hedefliyor.