Sedir Balı Hasadı Yüzleri Güldürdü: Kilogramı Bin TL

Sedir Balı Hasadı Yüzleri Güldürdü: Kilogramı Bin TL

Mersin, Türkiye'nin bal üretiminde önemli bir yer teşkil ederken, sedir balı bu yıl arıcıların yüzünü güldürdü. İklim şartları nedeniyle genellikle 2 ila 5 yılda bir verim alınabilen sedir balı, bu yıl bol bir hasat sezonu ile üreticilere umut oldu.

Kilogram fiyatı bin TL olan sedir balı, yüksek antioksidan içeriği ve bağışıklık sistemini güçlendiren özellikleri ile dikkat çekiyor.

Sedir Balı Hasadı ve Üretim Süreci

Mersin, Türkiye arıcılığı sıralamasında ilk 5'te yer alıyor ve bahar aylarında sıfır rakımda üretim yapan arıcılar, Toros Dağları'ndaki sedir ormanlarına yöneldi. Bin 800 rakımda bulunan sedir ormanlarında milyonlarca arı, güneşin doğmasıyla kovanlarından çıkarak bal üretimine başladı. Bölgede 100 binden fazla kovan ile üretim yapan arıcılar, bu yıl iklim koşullarının uygun olması nedeniyle verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini belirtti. Sedir balı, genellikle 2-3 yılda bir yüksek verimle elde edilebiliyor.

Sedir Balı Hasadı Yüzleri Güldürdü: Kilogramı Bin TL

Sedir Balının Faydaları ve Talep Artışı

Arıcı Celal Çay, sedir balının lezzetinin ve şifalı özelliklerinin talebi artırdığını vurguladı. "Sedir balı bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve karaciğere, akciğere destek oluyor. Faydalarının bilinmesiyle talep artış gösterdi," diyen Çay, her yıl üretim yapamadıklarını ancak bu yıl yüksek verim beklediklerini ifade etti.

Sedir Balı Hasadı Yüzleri Güldürdü: Kilogramı Bin TL

İhracat ve Küresel İklim Değişikliği

Geçen yıl Hollanda'dan talep aldıklarını ancak yeterli üretim yapamadıkları için gönderemediklerini belirten Çay, bu yıl verimin yüksek olması durumunda sedir balını Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa'ya ihraç edeceklerini açıkladı. Küresel iklim değişikliği nedeniyle üretimin zorlaştığını da ekledi.

Sedir Balı Hasadı Yüzleri Güldürdü: Kilogramı Bin TL

Sedir Balı Arıcılara Umut Kaynağı Oldu

Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, sedir balının arıcılara umut olduğunu ve bu yıl verimin çok yüksek olduğunu belirtti. "Mersin Toroslar'da 100 bin kovanla ciddi bir bal üretimi yapıyoruz. İklim değişiklikleri ve kuraklık nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyorduk, sedir balı bu zorluğun üstesinden gelmemizde büyük rol oynadı. Bu yıl nadir yıllardan biri ve yüksek verim arıcılarımız için umut kaynağı oldu," dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler