Şehit Fazıl Doğruöz MTAL öğrencileri hem öğreniyor hem para kazanıyor
Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, 7 farklı branşta aldıkları meslek eğitimi ile hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de okul harçlıklarını çıkarıyor.
Niğde'nin köklü okullarından Şehit Fazıl Doğruöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 1944 yılından bu yana iş gücü piyasasına kalifiye eleman yetiştirme misyonuyla faaliyet gösteriyor. 7 farklı branşta eğitim veren okul, metal, mobilya, elektrik gibi atölyelerde öğrencilerini yetiştirerek, hem meslek öğrenmelerine hem de okul harçlıklarını çıkarmalarına olanak tanıyor.
Okul Müdürü Hüseyin İşbaşar, okullarının 2 yıl önce yeni bir binaya taşındığını ve 850 öğrencinin bu alanda eğitim aldığını belirtiyor. Öğrencilere hayata hazırlık ve meslek becerileri kazandırdıklarını vurgulayan İşbaşar, öğrencilerin el becerilerini geliştirirken aynı zamanda piyasanın taleplerine uygun ürünleri üretme yeteneği kazandıklarını ifade ediyor.
Okulun döner sermaye faaliyetleri kapsamında çeşitli kurumlara hizmet verdiklerini belirten İşbaşar, öğrencilere yapılan ödemelerle döner sermayenin okul harçlıklarına katkı sağladığını söylüyor. Ayrıca her yıl cirolarını yüzde 50 arttırdıklarını belirten İşbaşar, öğrencilerin mezun olduktan sonra özel sektörden yoğun talep aldıklarını ekliyor.
Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı Atölyesi, öğrencilere akıllı tahta bakımı ve onarımı ile ilgili 4 farklı dalda eğitim veriyor. Alan Şefi Engin Yılmaz, öğrencilerin bu atölyede bakım, onarım ve tamirat işlerini öğrenerek pratiğe döktüklerini söylüyor.
Mobilya atölyesinde ise sıra, masa, dolap gibi ürünler üretilirken geri dönüşüme de önem veriliyor. Mobilya Atölyesi Alan Şefi Mustafa Doğan, öğrencilerin hem ücret kazandıkları hem de geri dönüşüm konusunda bilinçlendikleri bir ortam sağladıklarını belirtiyor.
Metal İşleri Alan Şefi Ekrem Keser, atölyelerinde sadece tamir işleriyle kalmayıp öğrencileri evdeki süs eşyası yapımından çelik çatı yapımına kadar geniş bir yelpazede yetiştirdiklerini ifade ediyor.
Bu örnek okul, öğrencilere hem meslek öğretiyor hem de sürdürülebilir kalkınma ve geri dönüşüme katkı sağlıyor.
Kaynak: