yazar-3
Şehr-i Konya'nın Engelleri
Gözlerinizin görmediğini, evrendeki bin bir rengi keşfedemediğinizi, yürüyemediğinizi, koşamadığınızı, ellerinizi, kollarınızı kullanamadığınızı hiç düşündünüz mü? Fikirlerinizi seslendiremediğinizi, tek başına yemek yiyemediğinizi, birbirinden güzel türküleri, şarkıları dinleyemediğinizi, sevdiklerinizin sesini duyamadığınız aklınıza geliyor mu? Unutmayın ki, engelliler bu sorunları 24 saat yaşıyor… Bu zorluklar yetmezmiş gibi bir de ikinci plana atılıyor, itiliyor, kakılıyor, hor görülüyor.
Bizi yönetenler yıllardır, “düzelecek” diyordu. Ancak, ne yazık ki acılar dinmedi, dertler büyüyerek bugünkü seviyeye geldi. AK Parti hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Engelliler Yasası'nı çıkartarak bir ilke imza attı. Ülkedeki engellilerin sorunlarının giderilmesi noktasında risk aldı, modern devletlerde olması gereken hizmet kriterlerinin uygulanması için yasayı çıkarttı. 7 milyon engellinin yüzünü güldürecek olan yasanın TBMM’den çıkarılması aşamasında CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) grubu da eksiksiz destek verdi. Ama, hala yasanın uygulama talimatları niteliğindeki yönetmelikler hazırlanmadı. “Önce bürokratların kafalarındaki engeller düzelmeli” yazınca birileri kızıyor.
Eee, tablo ortada değil mi?
Eski hamam, eski tas…
Vurdum duymazlık devam ediyor.
Bir gün engelli olabiliriz diye düşünseler, kolayca çözülüverir bu sorunlar...
AK Parti il ve ilçe örgütlerinin kadroları engellilere yapılacak hizmete karşı çıkar mı? Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya duyarlığının ampul gibi parladığı bir ortamda, partiyi yöneten kadroların gönüllerini ve beyinlerini engellilere sonuna kadar açtığını iyi bilenlerden biri olarak böyle soru sorulmayacağının farkındayım. Amacım, seçilmişlerin sorumluluk belgelerini ve seçim beyannamelerini bir kez daha gözden geçirmelerini hatırlamalarına katkıda bulunmak. Eli kalem tutan bir birey olarak buna hakkım olduğuna inanıyorum.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in seçim beyannamesinde vaat ettiği hizmetler, çoğu projede olduğu gibi “şehir” yerine “kenti” planlayan plancıları(!) tarafından engelleniyor. Tahir abinin ak yüreğinin engellilerle buluşmasını perdeleyen, planlara yanlış çizgiler atarak siyasi ufkunu karartan, hizmet yerine maaş dostluğu yapan, özde değil sözde Konyalı olan bazı isimlerden kurtulmasını istiyoruz.
Bir engelli olarak ise Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu'nun hizmete açtığı "Engelsiz Parkı" için kendisine şükran borcum var. Ya Selçuklu Belediyesi ne yaptı? Başkan Adem Esen’in makamında bulunduğu iş merkezine bir engelli rahat çıkabiliyor mu? Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli'nin engelli duyarlılığını hizmetlerinde görmek istiyoruz. Selçuklu Belediyesi hizmet mahalli için yaptığımız eleştiri Karatay'ı da kapsıyor.
Her yerde yazıyoruz ve söylüyoruz. Unutanlar için yine tekrarlamak istiyoruz. “Şehr-i Konya”nın nüfusunun yüzde 13.4'ü engelli. Bu rakamı akıl defterlerinize silinmemek üzere not edin… Engelliler seçim beyannamelerinizi saklıyor, vaatlerinizi biliyor, hizmetlerinizi izliyor, takip ediyor… Sayılı günler bittiği zaman hizmet üretenlerle ve üretmeyenlerle sandıklarda hesaplaşmaya hazırlanıyor.
“Şehr-i Konya"nın kaldırımlarındaki engellerin acılarından bihaber olan yüksek rütbeli plancılar(!), yapay güzellik adına metal engellerle çileli insanları inletmeye devam ediyor. Neymiş efendim, kaldırımlar park yerine dönmüşmüş. Sahi, trafik zabıtalarınız ne iş yapıyor? Yazsınlar cezayı, bakalım böyle fotoğraflar kalır mı? Kalmayacağı gibi bu şehrin güzellikleri doktora tezlerine konu olur.