Selçuk Tıp’tan Konya’da Bir İlk Daha
Konya’da ilk kez Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Prof. Dr. Mustafa Şahin, Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz ve Uzm. Dr. İlhan Ece tarafından başarıyla gerçekleştirilen ‘Kapalı teknikle yapılan pankreas kanseri (Laparoskopik Pank
Kapalı olarak uygulanan ve ileri teknoloji gerektiren bu yöntem sayesinde 79 yaşındaki Hatice Kaya’nın, pankreas başındaki tümör tamamen temizlenerek sağlığına kavuştu.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde geçtiğimiz günlerde Laparoskopik (Kapalı Teknikle) yapılan ameliyatla önemli bir başarıya imza atıldı. Vücutta sadece minik izler bırakan bu teknik, Genel Cerrahi Kliniğinde Prof. Dr. Mustafa Şahin, Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz ve Uzm. Dr. İlhan Ece tarafından79 yaşındaki Hatice Kaya’ya uygulandı. Pankreas başındaki tümörü laporoskopik yöntemle tamamen temizlenen Kaya, ameliyatın üzerinden 6 gün geçmesine rağmen hızla iyileşme sürecine girdi. Yapılan son tetkik sonuçları da olumlu gelen hasta, taburcu olabilecek duruma geldi.
TÜMÖRÜN TAMAMI TEMİZLENDİ
Uygulanan bu yöntemle ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hızlandığını ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Hastamız bize son bir ay içerisinde 30’dan fazla kilo kaybı şikâyetiyle geldi ki bu pankreas kanserinin tipik özelliğidir. Yaptığımız incelemelerde pankreas başı tümürü olduğunu tespit ettik. Tümörün bulunduğu yer 12 parmak bağırsağı, mide, safra kanalı hepsinin bir arada olduğu sindirim sisteminin beş yol ağzı gibidir. Bütün enzimler, bütün gıdalar, mide salgısı burada bir araya gelir. İşte biz de kapalı yöntemle hastanın vücuduna küçük demir çubuklar yardımıyla farklı noktalardan giriş yaparak o bölgedeki tümörü temizledik. Ameliyat esnasında görüntülemek için birkaç monitör kullandık. Özellikle damar mühürleme yöntemlerini kullandık ki bu cerrahinin bundan sonraki tarihini ve sürecini değiştirecek bir yöntem. Bunun da ötesinde bağırsakların devamlılığın sağlanmasında pankreas dokusu ve yine bağırsak arasındaki devamlılığın sağlanmasında kullandığımız özel dikiş koyucu stapler yöntemleri var. Bunlar bize büyük avantaj sağladı. Ameliyat sonrasında da hastamızın durumunda çok hızlı bir düzelme ve çok daha erken iyileşme şansı oldu. Ameliyat daha kısa sürdü yüksek çözünürlüklü görüntüleme altında tümörün temizlenmesi çok daha kolay oldu.” dedi.
TÜRKİYE’DE SAYILI, KONYA’DA İLK
Ameliyatın uygun vakalarda hastane bünyesinde rutin olarak uygulanabildiğini ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Normalde pankreas kanseri ameliyatları cerrahinin zorluk derecesi en yüksek olan ameliyatlardan birisidir. Türkiye’de sayılı merkezlerde Konya’da ise ilk defa kapalı teknikle yapılan pankreas kanseri ameliyatını hastanemizde rutin olarak gerçekleştirmeye başladık. Her şeyden önce bu tür ameliyatlar çok üst düzey teknoloji gerektiriyor. Hem özel aletler gerekiyor hem de görüntüleme yönteminizin çok iyi olması gerekiyor. Bu açıdan hastane olarak çok iyi bir alt yapımız var. Şimdiye kadar gerek obezite cerrahisi, kalın bağırsak, mide kanseri ameliyatları gibi ameliyatlarda kapalı cerrahi tekniğini başarıyla uygulamaktaydık. Budan sonrada bu tarz ameliyatları da başarıyla gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan 79 yaşındaki Hatice Kaya ise, ameliyatın çok başarılı geçtiğini, kendisi oldukça iyi hissettiğini belirterek, ameliyatı gerçekleştiren başta Prof. Dr. Mustafa Şahin, Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz ve Uzm. Dr. İlhan Ece olmak üzere tüm ekibe teşekkür etti.