SETA Genel Koordinatörü Duran:

SETA Genel Koordinatörü Duran:

"Türkiye, bir muhatap, olarak bir aktör olarak mülteciler konusunda üstüne düşen yükümlülüğü fazlasıyla yapabileceğini ortaya koydu"-"Avrupalılar bugün Erdoğan’dan şikayet ediyor olabilirler ama Erdoğan’ın olmadığı bir Türkiye’nin Avrupa için çok daha büy

USİNGEN (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, Türkiye’nin bir muhatap ve bir aktör olarak mülteciler konusunda üstüne düşen yükümlülüğü fazlasıyla yapabileceğini ortaya koyduğunu belirtti.

Duran, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Frankfurt Şubesi'nin Usingen kentinde, bir Türk işadamına ait Kransberg Şatosu'nda düzenlendiği toplantıda, "Türkiye'nin Geleceği ve Dış Politika Stratejisi" konulu bir konuşma yaptı.

İnsanların geleceklerini düşünerek 15 Temmuz darbe girişimine engel olduklarını belirten Duran, 15 Temmuz akşamında sokaktaki insanların gelecek 20-30 seneyi hayal ettiklerini ifade etti. Duran, "Ve o 20-30 senelik hayalin içerisinde tanklara yer yoktu. Tanklar gündelik hayatı durduran, köprülerde olan tanklar olamazdı, eğer gerekiyorsa Cerablus'ta olabilirdi. Bu önemli bir farkındalıktı ve şahsen kendim adıma eşimle beraber bu düşünceyle oraya gittik." dedi.

Darbe girişimi gecesi yaşananların Türkiye için çok önemli bir enerji ve sinerji oluşturduğunu vurgulayan Duran, "Bu, Türkiye için yeni bir birliktelik hissinin, yeni bir vatanseverlik hissinin, Türkiye için bir mücadele ortaya koymak hissinin başlangıcı oldu aslında. Öyle baktığımızda aslında gerçekten bir milat olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

-"Avrupa ciddi bir liderlik sorunu içinde"

Duran, mülteci ve terör sorununda Avrupa’nın ve Avrupalı liderlerin gösterdiği reaksiyona ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Avrupa'nın bu konuda ciddi bir liderlik sorunu içerisinde olduğunu öne süren Duran, şunları söyledi:

"Yani gelmekte olan 30 ve 50 yıllık meydan okuma açısından bakıldığında Avrupa’nın durumu Türkiye’den hiç de iyi durumda değil. Hatta belki daha da zor. Türkiye olarak biz bu sorunlara sahada sıcak olarak karşılaşmaya daha erken başladık ve daha hazırız gibi geliyor bana. Onların 100 bin insanın mülteci olarak gelmesi durumunda ayaklarının ne kadar titremeye başladığını gördük."

Refah seviyesi yüksek toplumlarda bir anda yabancı, Türk ve Müslüman düşmanlığının görülmeye başlamasının şaşırtıcı olduğuna dikkati çeken Duran, "Yani demokrasi ve insan hakları gibi değerleri yücelttiği düşünülen bu kadar köklü bir medeniyetin bu kadar hızlı bir şekilde tedirgin hale gelmesi ve Erdoğan karşıtlığını, Türkiye karşıtlığını iç siyaset sermayesine dönüştürmüş olması doğrusu tedirgin edici bir şey." dedi.

Duran, bu durumun sadece Avrupa’da yaşayan yabancılar, Türkler ya da Müslümanlar açısından değil aynı zamanda Avrupa’nın geleceğiyle ilgili olarak da tedirgin edici olduğunu bildirerek şöyle devam etti:

"Türkiye, bir muhatap, olarak bir aktör olarak mülteciler konusunda üstüne düşen yükümlülüğü fazlasıyla yapabileceğini ortaya koydu. Avrupalılar bugün Erdoğan’dan şikayet ediyor olabilirler ama Erdoğan’ın olmadığı bir Türkiye’nin Avrupa için çok daha büyük bir sıkıntı kaynağı olacağını görmemezlikten geliyorlar."

Duran, konuşmasından sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. Türkiye’nin son dönemdeki gelişmelerin ardından 2023 hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağı yönündeki bir soru üzerine Duran, "Ekonomik bağlamda bugün açısından bakıldığında biraz iddialı kalıyor. Bazı revizyonlar yapılabilir ama temel çerçeve açısından bakıldığında yol aynı yol. Matematik biraz değişebilir fakat makro denklemler ve yürünmesi gereken yol aynı bence." dedi.

Duran ayrıca, Türkiye’nin son 10 yılda ülke olarak bir üst lige geçtiğini ancak o üst ligde kalıcı bir performans koyarak kendini orada yerleştirmesi ve kapasite geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

Toplantıya UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya ve eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun’un yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı