''SGK'lılar ilaç alırken nüfus cüzdanını yanında bulundursun''
TEİS Genel Başkanı Saydan:
ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK'nın Medula provizyon sisteminin e-reçete bölümünde yapılan yeni düzenlemeye göre, SGK'lı vatandaşların reçeteli ilaç alırken, eczacılara kimlik numaralarının yanı sıra nüfus cüzdanlarında yer alan bazı bilgileri de vermeleri gerektiğini bildirdi.
Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Medula provizyon sistemin e-reçete bölümünde yeni bir düzenleme yapıldığını belirtirken, buna göre vatandaşın kimlik numarasına ek olarak sistemde, nüfus cüzdanında yer alan ''nüfus cüzdanı sıra no, aile sıra no veya cilt no'' gibi bazı bilgileri de doldurmasının zorunlu kılındığını söyledi.
Söz konusu bilgilerin girilmemesi durumunda, sistemin bilgi eksikliği nedeniyle reçete girişini kabul etmediğine dikkati çeken Saydan, bu nedenle reçeteli ilaç alırken, vatandaşların nüfus cüzdanlarını ya da bilgileri yanlarında bulundurması gerektiğini ifade etti.
SGK'nın bugün sabah uygulamaya koyduğu bu kural yüzünden, ilaç hizmetinin aksadığını ve provizyon sisteminin verimli bir şekilde çalışmadığını ve vatandaşın tepki gösterdiğini anlatan Saydan, bu uygulamanın habersiz uygulamaya konulmasını eleştirerek, "Kurum tarafından bir takım yeni uygulamalar konulabilir, ancak kamuoyuna önceden bilgi verilmesi gerekir" dedi.
-''Vatandaş uygulamaya tepki gösterdi''
Kurum tarafından kendi tasarrufunu kullanarak bir takım yeni uygulamalar konulabileceğini ancak eczacıların ve vatandaşın mağdur olmaması için önceden kamuoyuna bilgi verilmesi gerektiğini vurgulayan Saydan, şunları kaydetti:
"SGK'nın bugün sabah uygulamaya başladığı kural doğrultusunda, eczanelerimize ilaç almaya gelen hasta ve hasta yakınlarımızın nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Hastalarımızın ilaçlarını teslim alırken, hangisi çıkacağı belli olmayan 3 sorudan (nüfus cüzdanı sıra no, aile sıra no, cilt no) birini cevaplaması gerekmektedir. Eczanelerimiz gelen hasta ve hasta yakınları ya nüfus kağıtlarını getirecekler yahut bu soruların cevaplarını ezberleyecekler.
Kaldı ki uygulamaların makul ve mantıklı olması gerekmektedir. Zira ; Vatandaş haklı olarak bizlere (sen nüfus müdürlüğü müsün?) diye haklı olarak tepki vermektedir''
Kurumlar tarafından başlatılan uygulamalar daha deneme aşamasındayken ya da pilot uygulama yapılırken bile vatandaş ile ya da en azından basınla paylaşılması gerektiğini ifade eden Saydan, '' Gece yarısı, günün ilk saatlerinde ortaya çıkan sürpriz uygulamalar eczanelerimizden verilen ilaç hizmetinde aksamalara neden olmakta, hasta ve hasta yakınlarını mağdur etmektedir'' şeklinde konuştu.
Kaynak: