Sigara tiryakisinin bacağı kök hücre ile kurtuldu

Sigara tiryakisinin bacağı kök hücre ile kurtuldu

Niğde'de yaşayan ve 40 yıl boyunca içtiği sigara nedeniyle 7 parmağını kaybeden Mustafa Çelen'in bacağı, yağ dokusundan elde edilen kök hücre transferi sayesinde kesilmekten kurtarıldı

İSTANBUL / NİĞDE (AA) - UĞUR ASLANHAN - BETÜL ABBAK - Niğde'de yaşayan ve 40 yıl boyunca içtiği sigara nedeniyle 7 parmağını kaybeden Mustafa Çelen'in bacağı, yağ dokusundan elde edilen kök hücre transferi sayesinde kesilmekten kurtarıldı. 

Niğde'de yaşayan sigara tiryakisi 55 yaşındaki Mustafa Çelen, bacağının kesilmekten kurtulma sürecini evinde AA muhabirine anlattı. 

Çocuk yaşta başladığı sigarayı günde 1,5 paket olmak üzere 40 yıl içtiğini belirten Çelen, "burger hastalığı" teşhisi konulduğunda hastalığın ciddiyetini anlayamadığı için sigarayı hemen bırakmadığını söyledi.

Çelen, 2000 yılında sigara nedeniyle ayak başparmağında morluk oluştuğunu, Ankara'da gittiği doktorun damar tıkanıklığı teşhisi koyduğunu, damarı açtığını ve başparmağını kesilmekten kurtardığını aktardı.

Bu olaydan sonra içmeyi bıraktığı sigaraya 2 yıl sonra geri başladığını kaydeden Çelen, sonrasında el ve ayak parmaklarında da morarmalar görüldüğünü ifade etti.

Sigarayı operasyon yapılırken bırakıp sonra tekrar içtiğini ifade eden Çelen, "14 yılda 6 operasyon geçirdim. El parmaklarımdan üçünün uç kısımları ve ayak parmağımın dördünün tamamı alındı. 14 yılda 7 parmağını kaybettim" dedi. 

Çelen, gün geçtikçe ağrılarının arttığını ellerinde ve ayaklarında morarmaların devam ettiğini ve doktor doktor gezmeye başladığını anlattı.

 

- "3 ay içerisinde sağlığıma kavuştum"

 

Mustafa Çelen, derdine çare bulmak için İstanbul, İzmir, Ankara ve Kayseri'de tedavi olduğunu ancak bir sonuç alamadığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Dinmeyen ağrılarım vardı. Anjiyo yaptırdık, sonuç alamadık. Sonrasında İstanbul'a gittik, orada ayak parmaklarımı kestiler. Bacağım kesilme aşamasına gelmişti acısına dayanamıyordum, bacağımın kesilmesini istedim. Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın hoca kök hücre tedavisiyle bacağımın kesilmekten kurtulabileceğini söyledi. Kök hücre tedavisi uygulandı. Karın bölgemden alınan yağ bacağıma enjekte edildi. Yaklaşık 3 ay içerisinde sağlığıma kavuştum. Çok güzel sonuç aldık. Kök hücre tedavisinin ardından ilaç tedavisi ya da ağrı kesici kullanma ihtiyacım kalmadı. Şimdi sadece günlük kan sıvılaştırıcı tablet alıyorum."

Sigaranın dost değil, sinsi bir düşman olduğunu vurgulayan Çelen, "14 yıldır çektiğim acıyı kimse çekmesin. Sigaraya tövbe olsun. Kimse sigara içmesin. Ben çektim, çektiklerimi de anlatıyorum ki kimse çekmesin. Artık çok rahat yürüyebiliyorum, otomobilimi, traktörümü kullanıyorum. Bahçemin işlerini çok rahat yapabiliyorum, hayata yeniden döndüm. Bütün ızdıraplarım bitti. Benim gibi burger hastalığı nedeniyle uzuvlarını kaybetme riski taşıyanlar kök hücre tedavisini kesinlikle yaptırsınlar" diye konuştu.

 

- "Çok şükür kurtulduk"

 

Mustafa Çelen'in eşi Nebile Çelen ise uzun yıllar ailece çok acı günler yaşadıklarını, eşinin ameliyattan önceki son dönemlerinde ağrılarının dayanılmaz bir hal aldığını söyledi.

Yaklaşık 2 sene aralıklarla eşinin parmaklarının kesildiğini belirten Çelen, şunları kaydetti:

"Yıllardır bu hastalığa çare arıyorduk. Eşim artık ağrılarına dayanamaz hale geldi. Evde emekleyerek hareket ediyordu. Ben hiç iyileşemeyecek diye düşünüyordum. Çok acı çekiyordu o yüzden 'bacağı kesilsin, kurtulsun' istedik. Hastanede tedavi gördüğümüz dönemlerde hemşirelere 'ağrı kesici iğne yapın' demekten utanıyordum artık. Bize kök hücresi tedavisinden bahsettiler, sabırlı olmamızı istediler. Çok şükür kurtulduk. Eşim şimdi her işini kendisi yapıyor. Hem kendinin hem de evimizin bütün ihtiyaçlarını gideriyor. Burger hastalığı olanlara tavsiyem, bacağından, kolundan vazgeçmesin, mutlaka kök hücre tedavisi yaptırsın."

 

- "Türkiye'de ilk"

 

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın da yenileyici tıp manasına gelen "rejeneratif tıp"ın 5 yıl içerisinde daha çok kullanılacağını söyledi. 

Bazı özel veya tedavisi zor olan hastalıklarda bu bilim dalının devreye girdiğini belirten Karaaltın, yenileyici tıbbın, "Doku ya da organların işlevselliğini geri kazandırma amacı ile kullanılan kök hücre araştırmaları ve tedavilerini tanımlamak" için kullanıldığını anlattı.

Tedavisinde bu yöntemin kullanıldığı burger hastalığı hakkında da bilgi veren Karaaltın, çoğunlukla yetişkin ve orta yaştaki erkeklerde görülen, tedavi edilmediği takdirde tekrar edebilen ve bacak kesilmesine yol açabilen hastalığın sigara içenlerde daha fazla ortaya çıktığını söyledi. Karaaltın, hastalığın ayaklarda yaralara neden olduğunu ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilediğini aktardı.

Niğdeli Mustafa Çelen'in tedavi amacıyla kendisine ulaştığını anlatan Doç. Dr. Karaaltın, hastayı muayene ettikten sonra bacağı kurtarabileceğine karar verdiğini ifade etti. 

Hastanın yağ dokusundan ayrıştırdıkları hücreleri belirli bir teknik uygulayarak ayağına naklederek damarlanmayı artırdıklarını kaydeden Karaaltın, "Hücre transferi sayesinde bacak kesilmekten kurtarıldı. Bu Türkiye'de ilk yapılan ameliyatlardan biri" dedi.

Karaaltın, yağ dokusunun yanı sıra burun mukozasından ve vücudun farklı yerlerinden kolayca sinir hücresi elde edilebildiğini belirterek, yağ dokusundaki hücre sayısının diğer dokulara göre fazla olduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı