Sigara yasağını ihlal eden 954 işletme kapatıldı

Sigara yasağını ihlal eden 954 işletme kapatıldı

2009'dan bugüne kadar yapılan denetimlerde sigara yasağını ihlal ettiği belirlenen 954 işletme bir ay süreyle kapatıldı- Yasağı ihlal eden kişi ve kurumlara 142 milyon lira idari para cezası kesildi

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - Sağlık Bakanlığı, kanser başta olmak üzere birçok risk faktörüne neden olan tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önüne geçmek için denetimlerini artırdı. Bakanlık, özellikle sigara kullanımına kapatılan alanlarda hak ihlallerinin önüne geçmek için bin 500 ekip ile Türkiye genelindeki denetimlere hız verdi.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı ekipleri, 2009'dan bugüne kadar 12 milyon denetim yaptı. Bu denetimler sonucunda yaklaşık 98 bin ihlal tespit eden ekipler, kişi ve kurumlara 142 milyon lira idari para cezası kesti. Uyarıları dikkate almayan ve yasak ihlalini devam ettiren 954 işletmenin de bir ay süreyle kapatılmasını sağladı.

- Vatandaşlardan tütünle mücadeleye destek

Bakanlığın tütünle mücadelesine vatandaşlardan da destek geldi. Vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184 hattına yaklaşık 103 bin ihbarda bulundu. Bu ihbarları değerlendiren ekipler, kapalı ve yasak ilan edilen alanlarda sigara içenler ile buna müsaade eden işletmelere yönelik işlem yaptı.

Denetim ekipleri, özellikle kapalı mekanlarda sigara yasağını delenlere göz açtırmazken, 2015'te 2 milyon 656 bin denetim yaptı. Kapalı mekanda sigara içildiğine dair yapılan ihbarların yüzde 55’ine 2 saat içerisinde müdahale edilirken, Bakanlık, yapılacak takviyelerle bu oranı yüzde 60’a çıkararak, bu yıl için 2 milyon 700 bin denetime ulaşmayı planlıyor.

- Türkiye'nin tütünle mücadelesi

2007'de "Dumansız Hava Sahası" uygulaması ile başlayan tütünle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı da farkındalık kampanyaları düzenleyerek, sigarayı bırakmak isteyenlere profesyonel destek sunan merkezler kuruldu.

Sigarayı bırakmak isteyenler için günlük 10 binin üzerinde çağrının cevap bulduğu 415 "Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı oluşturuldu. Haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren bu hatta bugüne kadar yaklaşık 24 milyon çağrıya cevap verildi. Tespit edilen bağımlılık düzeyine göre kişiye özel sigara bırakma yöntemi hayata geçirildi. Bunun yanında nargile ve bitkisel sigaralar da tütün ürünü kapsamına alınarak yasaklandı.

Bu çalışmalar sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başbakanlığı döneminde "Küresel Sigara ile Mücadele Özel Ödülü" verdi.

"4207 Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun"a göre bir işletmeye, bir yıl içinde sigara yasağını üç kez ihlal etmesi halinde, Sağlık Bakanlığının bildirimi üzerine, mülki idari amir tarafından bir aya kadar kapatma cezası verilebiliyor. Denetim ekipleri ilerde vali, ilçelerde ise kaymakamın görevlendirdiği 2 sağlık görevlisi ve beraberlerindeki güvenlik güçlerinden oluşuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı