"Sigaranın kokusu, tiryakileri de rahatsız ediyor"
DÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Annakkaya:
DÜZCE (AA) - Düzce Üniversetesi (DÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, "Sigara tiryakilerine sorduğumuz zaman kendileri içerken kokularıyla ilgili sıkıntılarının olmadığını ancak sigara içilen ortama girdikleri takdirde kokunun kendilerini de rahatsız ettiğini söylüyorlar" dedi.
Annakkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın ağır sonuçlarının bilindiğini belirterek, kötü kokusunun da her şeye nüfuz ettiğini söyledi.
"Sigara dumanındaki katran ve zift, çevresinde bulunan eşyaya nüfuz ediyor" diyen Annakkaya, "Mesela sobanın uzun süre tütme sonucu perdelere isi ve katranının nüfuz etmesi gibi, sigara dumanı da kullandığımız ortamlara bağlı olarak gerek elbiselerimize, üstümüze, başımıza, gerekse de eşyaya nüfuz ediyor. Sadece eşyayla da kalmıyor, cildimize, saçımıza, saçlı deriye de siniyor" ifadesini kullandı.
Annakkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tiryakilere sorduğumuz zaman kendileri içerken kokularıyla ilgili sıkıntılarının olmadığını ancak sigara içilen ortama girdikleri takdirde kokunun kendilerini de rahatsız ettiğini söylüyorlar. Dolayısıyla koku rahatsızlığı da söz konusu. Kapı önü, park, bağ, bahçe, kaldırım gibi ortamlarda içildiği için kokusu, içmeyen kişilerin burunlarına geliyor. Dumanın isi, pası da elbiselere bulaşıyor. Yani siz sigarayı dışarıda içtiğiniz zaman çocuğunuzun sigara dumanını nefes yoluyla alması azalabilir ancak açık alanda çocukların yanında içtiğiniz zaman yine dumanı onun üstüne başına, cildine gelecektir.
Sigaranın dumanı özellikle elbiseye sindiğinde o elbise de cildimizle temas edecek ve bu, bazı sonuçlar doğuracaktır. Cildin renginde yavaş yavaş değişiklik oluşacaktır. Sigaraya en çok temas eden tiryakinin elleridir. Ellerinde, tırnaklarında, parmaklarında renk değişikliği gözümüze çarpar. Hatta dudaklara dokunduğu zaman sakal ve bıyık çevresinde renk değişikliği dikkatleri çeker."
Annakkaya, renk değişikliği dışında sigaradaki kimyasal maddelerin ciltte incelmeye neden olabildiğine dikkati çekerek, "Bu incelme cildimizin daha çabuk kırışmasına ve daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor" görüşünü paylaştı.
Kaynak: