Sivas BİLSEM Öğrencileri, Suçluları Tespit Edebilen İleri Teknoloji Drone Tasarladı

Sivas BİLSEM Öğrencileri, Suçluları Tespit Edebilen İleri Teknoloji Drone Tasarladı

Sivas BİLSEM öğrencileri, kalabalık ortamlarda suçluları tespit ve takip edebilecek bir drone tasarladı. "Nimbus" adı verilen bu drone, 3D yazıcı ile üretildi ve yapay zekâ destekli nesne tespiti özelliği ile dikkat çekiyor.

Sivas BİLSEM'de dört öğrenciden oluşan bir ekip, danışman öğretmenlerinin öncülüğünde yaklaşık yedi aylık bir çalışmanın sonucunda "Nimbus" adını verdikleri drone'u geliştirdi. Nimbus, 1,5 kilogram ağırlığında ve 480 milimetre kanat açıklığına sahip. Drone, 9 kilometre otonom ve 3 kilometre manuel uçuş menziline sahip olup, 100 metre yükseklikten askeri araçları ve aranan kişileri tespit edebiliyor.

Sivas BİLSEM Öğrencileri, Suçluları Tespit Edebilen İleri Teknoloji Drone Tasarladı

Taksim Saldırısı İlham Kaynağı Oldu

Projeyi geliştirme fikrinin, Taksim'deki büyük patlamanın ardından geldiğini belirten öğrenci Kerem Mert Kor, "Kalabalık ortamlarda insanların suçluları tespit etmesi zorlaşabiliyor. Bu nedenle, havadan tarayacak şekilde bu drone'u geliştirdik. İçerisindeki yüz tanıma sistemi ve kamerasıyla suçluları ve sabıka kaydı olan kişileri tespit ederek kolluk kuvvetlerine ihbar ediyor" dedi.

Yapay Zeka Destekli Güvenlik Çözümü

Nimbus, özel eğitilmiş yapay zekâ modeli sayesinde sınır bölgeleri ya da şehir merkezlerindeki kalabalık yerlerde güvenliği artırmayı hedefliyor. Proje hakkında bilgi veren İdris İşbaşar, "Suçluyu gördükten sonra veri tabanındaki bilgilerle eşleştiriyor ve doğru bir eşleşme gerçekleştirdiğinde emniyet güçlerine bildiriyor. Teknofest'te finallere kaldık ve Sivas'tan katılacak tek projeyiz" şeklinde konuştu.

Sivas BİLSEM Öğrencileri, Suçluları Tespit Edebilen İleri Teknoloji Drone Tasarladı

Gelecekte Daha Gelişmiş Özellikler

Nimbus'un gelecekte daha da geliştirilerek sadece fotoğraflarla değil, tüm fiziksel özelliklere dayalı bir şekilde tespit yapabileceğini belirten İşbaşar, "Suç potansiyeli olan insanların fiziksel davranışlarını çıkararak, bu davranışları sergileyen kişileri tespit edip emniyet güçlerine bildirebiliriz. Bu açılardan geliştirerek daha etkili sonuçlar alınabilir" dedi.

Nimbus, inovatif tasarımı ve ileri teknolojisi ile Sivas BİLSEM öğrencilerinin başarılı bir çalışmasının ürünü olarak öne çıkıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.