"Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor"

"Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor"

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Uyanık: - "Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor. Antalya'da bu yıl hiç olmadığı kadar soğuk oldu. Zorlu bir ocak ayı geçirdik. Kısmi de olsa hastanelerin bir kısmına cevap vermekte zorlandık"- "Sto

ANTALYA (AA) - OKTAY ÖZDEN - Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Haluk Uyanık, soğuk havaların kan bağışını olumsuz etkilediğini belirterek, "Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan var, şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak Antalya, Isparta ve Burdur illerine hizmet verdiklerini anlattı.

Bölgenin yıllık kan ihtiyacının yaklaşık 145 bin ünite olduğunu ifade eden Uyanık, geçen sene 56 bin 695'i Antalya'da, 20 bin 676'sı Isparta'da, 12 bin 159'u Burdur'da olmak üzere bölgede 89 bin 530 ünite kan toplandığını kaydetti.

Uyanık, 2015'te Türk Kızılayı'nın diğer bölgelerinden 17 bin 968 ünite kan takviyesi yapmak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, buna rağmen 107 bin 498 ünite kana ulaşarak bölgedeki 64 hastanenin ihtiyacına cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.

Antalya'nın turizm kenti olmasının bu ihtiyacı daha da artırdığına işaret eden Uyanık, her yıl genellikle ocak ve şubat aylarında kan alımında zorlandıklarını anlattı.

- "Diğer bölgeler de zorlandı"

"Soğuk hava, kan bağışını olumsuz etkiliyor" diyen Uyanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya'da bu yıl hiç olmadığı kadar soğuk oldu. Zorlu bir ocak ayı geçirdik. Kısmi de olsa hastanelerin bir kısmına cevap vermekte zorlandık bazı hastalarına, ameliyatlar ertelendi, acillere yetişmeye çalıştık. Talasemi hastalarına ihtiyaç duydukları taze kanı sağlamakta da ocak ayında güçlük çektik. Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan var, şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum. Antalya'nın soğuk olması demek diğer bölgelerin çok daha soğuk olması demek. Diğer bölgelerde az bağış aldıkları için bize kan gönderirken zorlandılar. Stokumuzda yaklaşık 800 ünite kan kaldı. Şubat ayında kan bağışının daha iyi olacağını düşünüyorum."

Uyanık, havaların ısınmasıyla ocak ayına göre kan bağışında artış gözlendiğine işaret etti.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da vatandaşlara kan bağışı çağrısını anımsatan Uyanık, ihtiyacın azalmadığını, soğuk nedeniyle bağışların düşmesiyle zorluk yaşadıklarını vurguladı.

- "Çok soğuk ve sıcak havalarda bağıştan kaçınıyorlar"

Uyanık, vatandaşları kan bağışına teşvik etmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve düzenli bağışçılara ihtiyaçları olduğunu anlatarak, bölgelerini bağışta yeterli seviyeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Benzer durumu temmuz ve ağustos aylarında da yaşadıklarına dikkati çeken Uyanık, "Çok sıcak ve çok soğuk havalarda vatandaşlarımız kan bağışından kaçınıyor" ifadesini kullandı.

Uyanık, bölgede her 100 kişiden 5'inin düzenli bağışçı olduğunu vurgulayarak, bu sayının artırılmasının önemine işaret etti.

- Organ nakillerinde zamanla yarış

Organ nakillerinde adeta alarma geçtiklerini aktaran Uyanık, şöyle konuştu:

"Bazen kan sıkıntısı yaşadığımız zaman, organ nakillerinde de fazla miktarda kan kullanıldığı için zorlanıyoruz. Özellikle kadavradan nakillerde ilk 8 saat içerisinde hastaya bunun transferinin yapılması gerekiyor. Biz orada koşuşturmaca içerisinde bunu bir şekilde sağlayıp, gerek kendi merkezimizden gerek diğer bölgelerimizden uçak transferleriyle bu organ nakillerine yetişmeye çalışıyoruz."

Uyanık, Akdeniz bölgesinde en önemli sorunlardan birinin, her zaman taze kana ihtiyaçları olan talasemi hastaları olduğuna dikkati çekerek, "Talasemi hastalarımızın bölgemizde yoğunluğu söz konusu. Onun için vatandaşlarımızdan sürekli kana ihtiyacı olan insanlar olduğunu düşünerek, ameliyata girecek hastalara, organ nakli olacak kişilere yardım amaçlı kan bağışında bulunmalarını istiyoruz. Özellikle de düzenli kan bağışçısı haline gelmeleri bizim için çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı