Soma'daki maden faciası
Sağlık Bakanlığı:
ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı, Soma'daki maden faciasıyla ilgili, ihtiyaç duyulan hastanelerde ayrı bir psikiyatri afet polikliniği kurulacağını, bu polikliniklere başvuracak kazadan etkilenenlerin öncelikli tedavi edileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, Soma'daki maden kazasıyla ilgili yürütülen hizmetlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Kazanın yaşandığı 13 Mayıs Salı günü saat 16.13'te Manisa 112 Komuta Kontrol Merkezine ilk çağrı düştükten hemen sonra acil sağlık ve kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaştığı, aynı anda Bakanlığın Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinin (SAKOM) olayla ilgili bilgilendirilerek anında harekete geçildiği belirtildi.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile bazı yöneticilerin olay yerine gittiği kaydedilerek, Türkiye Afet Müdahale Planı ve İl Sağlık Afet ve Acil Durum Eylem Planları çerçevesinde, Manisa'ya ilave Balıkesir, Bursa, İzmir, Uşak'tan 138 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 267 kişiden oluşan 112 personeliyle birlikte 405 sağlık personelinin görevlendirildiği bildirildi.
Özel eğitimli UMKE ve 112 ekiplerinin, olay mahallinde belirlenen noktalarda yaralılara ilk müdahaleyi yaparak, ambulanslarla nakillerini sağladığı, hayatını kaybeden madencilerin ise Kırkağaç ve Akhisar'daki merkezlere nakledildiği anımsatılarak, şu bilgilere yer verildi:
"Olaya müdahalede 28 UMKE aracı, 62 ambulans, 2 ambulans helikopter ve 4 sedyeli uçak ambulans görevlendirilmiştir. Olay anından itibaren Manisa başta olmak üzere destek illerimizce yoğun bakım yatak kapasiteleri oluşturulmuş ve sevki uygun görülen yaralılar bu merkezlere nakledilmiştir. Uygun görülen yerlere 2 sahra hastanesi kurulmuş, buralarda UMKE personeli tarafından toplamda 280 hasta ve hasta yakınına sağlık hizmeti verilmiştir."
-Psikososyal destek
Olayın akabinde, akademisyenlerin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapılarak, kazadan sağ kurtulanlar, hayatını kaybeden madencilerin aileleri ve kurtarma ekibi çalışanları başta olmak üzere psikososyal destek hizmetleri verilmesinin planlandığı belirtilen açıklamada, 35 psikiyatri uzmanı, 32 psikolog ve 14 sosyal hizmet uzmanıyla 316 kişiye psikososyal destek sağlandığı bildirildi.
Psikiyatri uzmanı, psikolog ve sosyal hizmet uzmanından oluşan psikososyal saha destek ekiplerinin belirlendiği, aile hekimleriyle birlikte gerekli eğitimlerin verildiği ifade edilerek, bu hizmetleri sunmak üzere 11 psikiyatri uzmanı, 8 çocuk ergen psikiyatristi, 43 psikolog, 43 sosyal hizmet uzmanı olmak üzere konusunda uzman 105 kişiden oluşan saha destek ekipleri oluşturulduğu belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İhtiyaç duyulan hastanelerimizde ayrı bir psikiyatri afet polikliniği kurulacak ve bu polikliniklere başvuracak Soma maden kazasından etkilenen vatandaşlarımızın öncelikli olarak tedavi edilmesi sağlanacaktır.
Olayın 8. gününden itibaren ekiplerimiz ev ziyaretlerine başlayacaktır. Bu çalışmalar Manisa'da kurulan Psikososyal Destek Hizmetleri Koordinasyon Merkezince takip edilecektir. Çalışmalar en az 6 ay boyunca devam edecektir. Desteğe ihtiyacı olan hasta ve ailelerinin takip süreleri uzatılabilecektir."
Kaynak: