Son obruk korkuttu: İncelemeler devam ediyor

Karapınar'da koyun otlatan çobanın fark ettiği obruk, çiftçileri ve çevre sakinlerini tedirgin etti. Yetkililer, oluşan obrukta incelemelerde bulunuyor.

Obruk Nasıl Oluştu?

Konya'nın Karapınar ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi'nde meydana gelen obruk, çevresi 100 metre olan ve 10 metre derinliğinde. Merada koyun otlatan bir çoban, obruğun oluştuğunu fark ederek çevredeki insanlara haber verdi. Oluşan obruk, hem çiftçileri hem de çevre sakinlerini endişelendirdi.

a1.jpg

Obruk İncelemeleri Devam Ediyor

Yetkililer, oluşan obrukta bugün incelemeler yaptı. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Şükrü Arslan, Konya Kapalı Havzası'nda obruk oluşumlarının özellikle Temmuz sonu, Ağustos ve Eylül aylarında yoğunlaştığını belirtti. Arslan, "Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle tarım işlerinde kullanılan yer altı sularının aşırı tüketilmesi, yer altı su seviyesinde ciddi düşüşlere yol açmaktadır. Bu da obruk oluşumlarını artırıyor," dedi.

a2.jpg

Bölgenin Obruklara Müsait Yapısı

Arslan, bölgenin obruk oluşumuna uygun olduğunu ve aktif bir fay zonunun yakınında bulunduğunu da sözlerine ekledi. Bu fay zonunun etrafında obruk oluşumuna yatkın birimler bulunduğunu ve yer altı su hareketliliğinin obrukları tetiklediğini ifade etti.

Oluşan obrukla ilgili yetkililerin incelemeleri devam ederken, çevredeki diğer potansiyel obrukların da gözlemlenmesi bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.