Sosyal medyada savaş başladı!

Sosyal medyada savaş başladı!

Sosyal medyanın iki dev şirketi olan Yahoo ve Facebook arasında ilk yasal savaş başladı.

Yahoo, internet reklamcılığıyla ilgili metod ve sistemlerini kapsayan 10 patentin lisans ücretini alamadığı gerekçesiyle Facebook'a dava açarak, sosyal medyada iki dev şirket arasındaki ilk yasal savaşı başlatmış oldu. Hukukçular, halka arza hazırlanan Facebook'un bu davayla risk altına girdiğini ifade etti.

ABD'nin California eyaletindeki San Jose federal mahkemesine başvuran Yahoo, akıllı telefon piyasasında Apple, Samsung, Microsoft ve Motorola gibi şirletlerin içinde bulunduğu patent savaşlarını başka bir alana taşıdı.Yahoo'nun açtığı davanın, Facebook'un en az 100 milyar dolar getiri beklediği halka arzından kısa bir süre öncesine rastlaması dikkat çekti. Facebook sözcüsü Jonathan Thaw, Yahoo'nun açtığı davayı medya kanalları aracılığıyla öğrendiklerini söyledi.

Thaw, "Facebook'un uzun zamandan bu yana iş ortağı olan ve bizimle olan ilişkisinden fayda sağlamış olan Yahoo'nun hukuki işlem başlatmış olmasından dolayı hayal kırıklığına uğramış durumdayız" ifadesini kullandı.

E-mail üzerinden açıklama yapan Yahoo ise "yasal mücadeleden galip çıkacakları konusunda kendilerine güvendiklerini" belirtti. Şirket açıklamasında, "Maalesef, Facebook ile olan sorunlarımız çözüm bulmadı ve patentler için talep ettiğimiz tazminatı almak için mahkemeye başvurmak zorunda kaldık" denildi.Analistler ise Yahoo'nun mahkemeye başvurmasına şüpheyle yaklaşarak, internetin öncülerinden olan şirketin son yıllarda Google ve Facebook gibi şirketler karşısında çok kan kaybettiğine dikkat çekti. Yahoo, Ocak ayında e-ticaret sitesi PayPal'ın eski başkanı Scott Thompson'ı CEO'su olarak atamış ve Eylül ayında kovulan Carol Bartz'ın koltuğunu doldurmuştu.

Yahoo, geçtiğimiz ay Facebook'tan patentleri için lisans ücreti talep ettiğini belirtmiş ve iş ortaklığı yaptığı diğer şirketlerin bu anlaşmaları kabul ettiğini duyurmuştu.

FACEBOOK RİSK ALTINDA

Silikon Vadisi'ndeki Santa Clara Hukuk Üniversitesi'nde akademisyen olan Colleen Chien, halka arz edilmeye hazırlanan şirketlerin patent davalarına karşı daha hassas olduğunu belirtti. Chien, "Halka arz sürecinde bir şirketin yapması gereken son şey bir hukuki mücadelenin içine girmek... Bu nedenle Facebook, Yahoo ile olan uzlaşmazlıklarını çözmek konusunda daha hassas hareket edebilir" dedi.

Yahoo,Facebook'a karşı uyguladığı hukuki işlemlere geçmişte de başvurmuştu. Google, 2004 yılında halka arz edilmeden dokuz gün önce, alacağı patentler karşılığında hisselerini Yahoo'a ihrac etmeyi kabul etmişti. Yahoo, daha sonra bu işlem nedeniyle 201 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.

HUKUK ŞİRKETİNE BAŞVURDU

Yahoo, Facebook'a dava açmadan önce Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan hukuk şirketinden danışmanlık hizmeti aldı. Aynı şirket, Google'a akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarında kullanılan işletim sistemi Android ile ilgili patent davalarında yardım ediyor.

Google + sosyal medya ağıyla bu piyasada yer alan Google'a hizmet eden Quinn Emanuel, aynı zamanda sosyal oyun şirketi Zynga'da hizmet veriyor.

Yahoo, patentler üzerindeki hakları nedeniyle başka şirketlere karşı da hukuki işlem başlatıp başlatmayacağı konusunda bir açıklama yapmadı. Google ve Zynga, Facebook'a açılan davada Quinn Emanuel'in oynadığı rol hakkında açıklama yapmayı reddetti.

"BİZİM FİKİRLERİMİZLE GÜÇ KAZANDILAR"

Yahoo, mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, "Facebook'un kendi fikirlerini kullanmaya başlamadan önce internetin en kötü reklam veren sitelerinden biri olduğunu" ifade etti. Ayrıca, "Mark Zuckerberg, Facebook'un kurucusu ve CEO'su, sitesinin tasarımının kendine önzgü olmaduğunu ve başkalarının fikirlerine dayandığını kabul etti" yorumu yapıldı.

"Mr. Mark Zuckerberg, Facebook's founder and CEO, has conceded that the design of Facebook is not novel and is based on the ideas of others," the lawsuit said.

DAVALIK OLAN PATENTLER

Reuters, Yahoo'nun dava nedeni saydığı 10 patentten sadece ikisinin sosyal ağ teknolojisiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Online reklamcılıkta en çok odaklanılan konuların, "tıklanma sahteciliğini" önlenmesi ve kullanıcıların internet sayfalarında gördüğü bilgilerin gizliliği ve düzenlenmensini sağlayan teknoloji olduğu belirtildi.

Wisconsin Hukuk Üniversitesi'nden Shubha Ghosh, "Eğer Yahoo'nun iddiaları harfi harfine doğruysa, o zaman birçok şirket bu kavgada sorumlu tutulacak" dedi. Ghosh, "Yaşanacak gelişmelerin, davaya bakan yargıcın patentleri geniş veya dar kapsamlı olarak ele alıp almayacağına bağlı olduğunu" vurguladı.

YAHOO'DAN BİR İLK

Yahoo, geçmişte Facebook kadar büyük bir şirlete karşı hiç patent davası açmamıştı. Küresel alanda patent davalarına maruz kalan şirketlerin gösterdiği genel tepki, aynı suçlamayla kendisine karşı hukuki işlem başlatan şirleti dava etmek oluyor.

Patent dağılımına bakıldığında ise Yahoo, eski iş ortağı ve yeni rakibi olarak görülen Facebook'a fark atmış durumda. Şirketin 3,300 patenti bulunurken, Facebook'un patent sayısı sadece 160.

Yahoo, sosyal paylaşım sitesi Facebook'a patent davası açtı.

Yahoo, dava başvurusunda, Facebook'un reklam, gizlilik denetimi ve sosyal ağlarla ilgili sahip olduğu patentlerden 10'unu ihlal ettiğini öne sürdü.

Yahoo, geçen ay Facebook'a, patentlerine lisans ücreti ödememesi durumunda dava açacağını bildirmişti.

Facebook, Yahoo'nun dava açmasından hayal kırıklığına uğradığını, 'anlaşılmaz eylemler' olarak nitelendirdiği bu duruma karşı kendisini savunacağını açıkladı.